Dolní Lomná se vrhla na opravy a stavby mostů

Kompletně stržený most u hřiště, minulý týden dokončené práce na opravě lávky v centru obce. Navíc fungl nový most bude pod viaduktem, další na cyklostezce do Horní Lomné. Opravy a stavby mostů v Dolní Lomné jsou v plném proudu.

Po mostu u hřiště nezůstalo vůbec nic – byl stržen. Foto: tm

„K těmto čtyřem mostům je nutno připočítat i opravu mostu za informačním centrem, která je v plné režii Lesů ČR. V současné době chodci využívají v tomto místě provizorní lávku, motoristé musí jet po objízdné trase,“ řekla starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová, podle které má být oprava u konce v listopadu.

Kompletně stržen byl nedávno most u hřiště, který býval hojně využíván i těžkou nákladní dopravou. Stav mostu se zhoršil natolik, že hrozilo jeho uzavření nebo pouze jízda na vlastní nebezpečí – tak rozhodl specialista, který každý rok provádí revizi mostů v obci. „Most již něco pamatoval, a co se týče oprav, pracovalo se jen na mostní konstrukci. Pilíře již byly podemleté,“ nastínila starostka. Vedení obce v této chvíli zvažovalo další postup, protože si bylo vědomo současné realizace hned několika projektů, na kterých se Dolní Lomná finančně podílí. „Zkusili jsme podat žádost o dotaci a uspěli jsme,“ řekla Pavlinová.

Nyní práce běží naplno. Původní most je minulostí, staví se nový. Povodí Odry si kladlo podmínku, aby kvůli bleskovým povodním byl nový most o tři metry delší proti původnímu. „Jednání bylo i o kompromisu ohledně průtoku, protože most přímo navazuje na krajskou i obecní silnici,“ objasnila starostka. Most přijde na 6,9 milionu korun, přičemž 75 procent činí dotace ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Hotovo má být v listopadu.

Další zprávy z regionu