Dolnolomňanští hasiči povýšili

Jednotka dobrovolných hasičů z Dolní Lomné povýšila ze skupiny JPO V na JPO III. Ačkoli jí přibyly povinnosti, pro zdejší hasiče je postup do vyšší skupiny prestižní záležitostí.

Velitel dolnolomňanských dobrovolných hasičů Martin Tomica. Foto: fm

Dobráci například nově musí vyjíždět do deseti minut od spuštění poplachu. „To se dělo, i když jsme byli o úroven níže, ale nebyla to povinnost. Velitel tak musí plánovat služby mnohem důkladněji, aby byl k dispozici vždy alespoň jeden strojník,“ popsal starosta dobrovolných hasičů Jan Gorzolka s tím, že mezi dalšími povinnostmi jsou i výjezdy do okolních obcí a také dokonalá příprava po každém zásahu.

Jak ale dále starosta říká, z povýšení plyne i výhoda. Kraj totiž každým rokem před Vánoci nakoupí vybavení, které dobrákům rozdává. Dodal, že na to však skupina JPO V nemůže dosáhnout, a náklady na novou techniku tak doposud zůstávaly pouze na bedrech zdejšího obecního úřadu, jenž jednotku zřizuje.

Hasiči považují tento úspěch za zvýšení vlastního renomé. „Na Jablunkovsku jsou v JPO III pouze dvě jednotky – my a Bukovec. Rozhodně je to prestižnější a udělali jsme krok kupředu,“ pokračoval.

Dolnolomňanští požárníci na postup do vyšší skupiny pomysleli poprvé loni v létě, když dostali pro své zásahy nový dodávkový vůz. „Řekli jsme si, proč bychom nemohli výš, když na to máme lidi i vybavení. Jakmile obec návrh schválila, poslali jsme žádost na územní odbor ve Frýdku-Místku, odkud byla postoupena na kraj. Ten ji schválil, začaly u nás kontroly, školení a bylo potřeba vyřídit ohromné množství papírů,“ popsal Gorzolka s tím, že se všechno zdárně podařilo.

Dobráci z Dolní Lomné zasahují převážně v rámci technické pomoci, pomáhají během povodní, na které jsou vybaveni, a také, avšak spíše výjimečně, jsou povoláváni k požárům.

Další zprávy z regionu