Domeček pomáhá, kde ostatní končí

Nové prostory pro svou činnost získala společnost Medica Třinec. Příznačně se jmenují Domeček. Své zázemí v něm našla poradna pro pečující a pozůstalé s půjčovnou pomůcek.

Počítače pro potřeby společnosti Medica poskytly jako dar Třinecké železárny. Minulý týden je předala finanční ředitelka Radomíra Pekárková. Foto: pmj

V Domečku sídlí tým sociálních pracovníků, psychoterapeut, poradce pro pozůstalé a další odborníci a také zdravotní sestry a lékaři pro paliativní péči. Stojí nedaleko Werk Areny.

Kdysi do něj chodily maminky se svými kojenci na první plavání. Pak se stal zázemím pro domácí hospic Medica Třinec. „Měli jsme v Třinci už dříve kanceláře, ale pro každou drobnost jsme museli běhat do druhého patra, zdravotní pomůcky jsme měli rozházené po různých prostorách v Třinci. Teď máme konečně vše pod jednou střechou,“ řekla ředitelka společnosti Medica Andrea Szymeczek.

Finance na Domeček získala Medica Třinec z dotace poskytnuté Evropskou unií, ale také díky penězům vybraným na Adventních koncertech České televize. Díky této podpoře mají rodiny i pozůstalí místo, kde mohou přijít pro radu, podporu i povzbuzení v péči. Pracovníci mobilního hospice zde mají své místo, než vyrazí za prací do terénu. Jsou tady i uskladněny zdravotní pomůcky a přístroje, které si mohou pečující zapůjčit.

S vybavením počítači pomohly Třinecké železárny, které darovaly pět stacionárních PC včetně obrazovek.

„Pomáháme rodinám, aby mohly být spolu se svými blízkými až do konce. Doprovázíme ty, kteří chtějí, aby jejich blízký zemřel doma obklopen svými nejbližšími,“ poukázala ředitelka. Na první pohled by se mohlo zdát, že mobilní hospic Medica je zde především pro seniory. Bohužel tomu tak vždy není. Mezi pacienty paliativní péče se najdou i mladší ročníky.

Jak to všechno funguje
Jak přesně mobilní hospic Medica funguje, doložila Andrea Szymeczek na příkladu pana Josefa. Kontakt na mobilní hospic předal rodině lékař, který se staral o jeho manželku. Bylo to ve chvíli, kdy veškerá léčba skončila. „Josef telefonoval a měl spoustu dotazů. Jeho přáním bylo, aby mohla žena už být doma a zůstat tam až do konce svého žití,“ začala vyprávět ředitelka.

V Domečku mají zaučovací místnost, do které sociální pracovnice pana Josefa pozvala. Ukázala mu, kolik místa zabírá polohovací postel, jaké další pomůcky bude postupem času potřebovat. Dohodli se na jejich zapůjčení. Při další návštěvě sociální pracovnice pomohla Josefovi vyřídit příspěvky na péči a další potřebné náležitosti. Pan Josef měl spoustu otázek, ptal se, jak zvládnout smutek a strach z úmrtí. V tomto mu pomohla se zorientovat psychoterapeutka. Zdravotníci začali pana Josefa a jeho ženu navštěvovat.

„Péče mobilního hospice je nazývána domácí hospitalizací. Naši lékaři a sestřičky například pomáhají s dávkovačem léků, vysvětlují, jak pečovat o blízkého,“ vysvětlila Andrea Szymeczek.

Poté, co žena Josefa zemřela, pracovníci mobilního hospice Medica mu pomohli se zorientovat v nové situaci. Poradce pro pozůstalé totiž nabízí rodinám pomoc i útěchu. V rámci svépomocné skupiny pozůstalých, která se schází pravidelně každý měsíc, pan Josef mohl sdílet s dalšími pozůstalými obavy i naděje.

„Když jsme pořádali setkání poprvé, nakoupili jsme hromadu kapesníčků. Ke svému překvapení jsme ale slyšeli i výbuchy smíchu, když si lidé mezi sebou sdělovali různé příhody, které byly kupodivu v dané situaci komické. Bolest, kterou člověk cítí, když mu odejde jeho blízký, je nezměrná. My se snažíme rodinu doprovázet tak, aby tímto složitým obdobím dokázala proplout. A díky Domečku máme i prostor pro všechny, kteří potřebují radu, potěšení i povzbuzení“ uzavřela Andrea Szymeczek.

Další zprávy z regionu