Dřevěnka v Nýdku roste podle plánů

S úžasem sledují lidé z Nýdku, jak rychle roste v obci nová dřevěnka. Vzniká na místě, kde stávala tradiční dřevěná chaloupka, ale kvůli špatnému stavu musela být zbourána. Nová bude té původní podobná jako vejce vejci.

Hrubá stavba je téměř hotová, přesto je na dřevěnce ještě práce jako na kostele. Foto: mr

„Dřevěnka vzniká díky programu Interreg Česká republika – Polsko a vyjde zhruba na 12 milionů korun. Pětaosmdesát procent uznatelných nákladů půjde z projektu, pět procent zaplatí stát a zbytek doplatí obec,“ připomenul starosta Nýdku Jan Konečný.

Třebaže je již hrubá stavba na světě, práce je na ní stále doslova jako na kostele. „Bude se stavět ještě tradiční stodola a pak nás čekají interiéry. Hotovo by mohlo být koncem příštího roku,“ dodal.

Stavební firma musí postavit dřevěnku tehdejším způsobem. Měla by vypadat úplně stejně jako její předchůdkyně, a to včetně kamenů ve spodku stavby. Až bude hotovo, najdou návštěvníci v dřevěnce informační centrum a muzeum tradičních předmětů z tohoto regionu. U domu by mělo být také posezení, židle a stoly, aby se tam mohly konat i menší akce.

Další zprávy z regionu