Dřevěnky na Borku přivítají veřejnost

Svědectví o tom, jak žili naši předci na přelomu 19. a 20. století, přináší unikátní dřevěnky na Borku, které jsou posledním pozůstatkem dělnické kolonie Třineckých železáren. Nyní se konečně poprvé otevřou široké veřejnosti. Na návštěvníky čeká nejen pohled do historie, ale také zábavný program pro děti.

Dřevěnky připomínají, jak kdysi žili naši předci. Foto: archiv

Obnova dvou památkově chráněných dřevěnek v místní části Borek sice skončila už koncem minulého roku, první návštěvníci do nich ale vstoupí teprve nyní. Slavnostní otevření se koná v úterý 30. dubna v době od 10 do 17 hodin.

„Pro malé návštěvníky bude připraven skákací hrad, trampolína či malování na obličej. Všichni příchozí si budou moci projít expozice roubenek a dozvědět se více o mnohaleté česko-polské spolupráci. U příležitosti výročí vstupu do Evropské unie bude vydána výroční turistická známka, kterou budou moci zájemci zdarma získat v dřevěnkách,“ přiblížil mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.

V jedné dřevěnce si návštěvníci mohou prohlédnout všechny čtyři bytové jednotky. Nahlédnou do sklepa či na půdu a uvidí, jak se měnil způsob života a bydlení v roubenkách od počátku 20. století po dobu nedávno minulou. V druhé dřevěnce je pro návštěvníky vybudováno zázemí s recepcí.

Dřevěnky na Borku jsou jedním ze 16 zastavení na trase Po stopách dřeva, železa a lidí, která vede z Třince až do polské Visly.

Stavba probíhala zhruba rok a půl a celková investice vyšla na více než 35 milionů korun. Za odborného dozoru Národního památkového ústavu v Ostravě prošly polozbořené objekty kompletní odbornou rekonstrukcí a všechny poškozené či zničené prvky stavebníci repasovali nebo je odborně nahradili. Podle památkářů podobné typy objektů nikde jinde v České republice neexistují.

Od 1. května pak budou dřevěnky otevřeny široké veřejnosti v rámci sezónní otevírací doby. Předpokládané otevření bude o víkendu a ve vybraných dnech pracovního týdne. U nejméně pětičlenných skupin zájemců bude možné domluvit si prohlídku telefonicky předem.

Další zprávy z regionu