Dřeviónka z Nýdku brzy otevře vrátka

Je krásná, voní dřevem a novotou a je už hotová. Dostala jméno Dřeviónka a radost bude dělat nejen místním, ale i turistům a dalším návštěvníkům. Stojí na místě své předchůdkyně pod místní základní školou.

Jak se v Nýdku těžila železná ruda? Odpovědi budou v muzeu. Foto: mr

Obec Nýdek dokončila výstavbu repliky tradičního dřevěného domu a plánuje jej ukázat veřejnosti. Zkušební provoz odstartuje prvním prázdninovým dnem.

Malé obci se na její výstavbu podařilo získat dotační peníze. Dřevěnka vznikla v rámci projektu Život a práce na Těšínském Slezsku v době průmyslové revoluce z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

„Stavba vyšla zhruba na 12 milionů korun. Devadesát procent uznatelných nákladů jde z projektu, zbytek doplatí obec,“ upřesnil starosta Nýdku Jan Konečný.

Dřeviónka už má za sebou kolaudaci. Dvě tamní pracovnice nyní dolaďují poslední detaily. Ve čtvrtek 23. června se koná pro občany den otevřených dveří. Začíná v devět hodin, od 16 hodin pak propukne doprovodný program.

„Zkušební provoz zahájíme 1. července,“ prozradil starosta. Dřeviónka totiž vznikla jako součást společného projektu čtyř obcí. Slavnostní otevření tedy nastane ve chvíli, kdy budou se svou částí hotovy všechny čtyři. „My ale chceme, aby fungovala už toto léto. Proto jsme se rozhodli pro zkušební provoz,“ vysvětlil starosta.

V dřevěné chaloupce najdou turisté informační centrum a stálou výstavu. Ukáže, jak se kdysi žilo obyvatelům Nýdku a okolí, jak pracovali, učili se nebo se i bavili. „Určitě tam budou i dokumenty o tom, jak naši předci chodili pěšky pracovat do železáren v Třinci. Dnes si jen těžko umíme představit, že někdo šel takový kus pěšky, pak tvrdě pracoval, vrátil se pěšky domů a zase pracoval na svém hospodářství,“ připomenul starosta.

Krom stálé expozice se ale v areálu dřevěnky budou konat i další akce. Je k tomu uzpůsobena stodola, která má posuvné stěny a prostory vhodné pro představení, výstavy, přednášky či workshopy. „Moc rádi bychom zde už letos uspořádali třeba i letní kino, akce s občerstvením, máme tady i stánek s výčepem,“ poukázala vedoucí Dřeviónky Zuzana Tvrdá.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu