Dům pro horské záchranáře roste před očima

Pravidelní návštěvníci Javorového mohou sledovat, jak zmizela stará služebna tamní horské služby a jak postupně na jejím místě vzniká nová. Stavební stroje přitom pohyb turistů omezují jen minimálně.

Turisté takovou techniku na horách jen tak nespatří. Foto: mr

Nový domek vyrůstá jen kousek od vysílače a turistické chaty přesně na místě, kde stála bývalá služebna. „S tou jsme se s těžkým srdcem loučili, přece jen byla plná vzpomínek, ale byli bychom blázni, kdybychom nestáli o moderní a funkční budovu,“ podotkl vedoucí horské služby na Javorovém Česlav Jadamus.

Nová chata by měla být hotová příští rok na podzim. Práce začaly demolicí objektu na přelomu dubna a května. Tento rok by na místě měla vyrůst hrubá stavba, interiéry stavební firma dokončí příští rok. „Práce jdou dobře, dokonce jsou oproti plánům v předstihu. Snad to tak půjde dál,“ dodal optimisticky horský záchranář.

„Stavba má i stinnou stránku, turisté se tu mohou během stavby setkat s jistým diskomfortem při pohybu v okolí Javorového kvůli vozidlům stavby. Pozitiva v budoucnosti tento fakt ale určitě převáží,“ je přesvědčen náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský.

Další zprávy z regionu