Dům září jako v pohádce

Je nepřehlédnutelný, každý večer září do dáli. Proslulý vánoční dům v Třanovicích, který jezdí obdivovat nejen lidé z širokého okolí, ale i ze sousedního Polska a Slovenska, letos zdobí 25 tisíc žárovek.

Do tmy svítí 25 tisíc LED žárovek. Foto: ba

K nejkrásnějším svátkům v roce neodmyslitelně patří nádherný vánoční dům rodiny Palachových z Třanovic. Poprvé se rozsvítil před 10 lety, kdy ho zdobilo 400 žárovek. „Dům ozdobil můj táta. Inspirovali jsme se Amerikou, kde žije tátův bratr,“ zavzpomínal Jakub Palach, který už několik let v díle svého otce pokračuje.

Žároviček na stromě postupně přibývalo. Vloni se jejich počet vyšplhal na 35 tisíc, letos na domě svítí 25 tisíc LED žárovek. „Ozdobit dům zabere několik týdnů. Zatímco vloni bylo zapotřebí použít plošinu, letos jsem to zvládl pomocí žebříku,“ řekl Jakub Palach.

Součástí nevšední vánoční výzdoby jsou rovněž sněhulák, betlém a vánoční pozdrav. Přibyla i novinka – sob se sáněmi.

Vánoční dům v Třanovicích svítí do tmy každý den od 16.30 do 22 hodin. Zářit bude až do 24. ledna. „Odhadujeme, že výzdoba spolkne kolem dvou a půl až tří tisíc korun. O tom, že bychom dům kvůli vysokým cenám elektřiny nenasvítili, jsme ani neuvažovali. Už je to rodinná tradice,“ uzavřel Jakub Palach.

Další zprávy z regionu