Dvě nové sochy zdobí park u nemocnice

Nepřehlédnutelný anděl chrání pacienty Nemocnice Třinec. V tamním parku přibyla i plastika znázorňující keltské runy. Tamní galerie pod širým nebem se tak rozrostla o dvě zbrusu nová díla.

Soše anděla požehnal kaplan Václav Tomiczek. Foto: mr

Velká socha nazvaná Anděl 7 vítá návštěvníky, kteří přichází do nemocnice směrem od Třince. Vznikla u příležitosti 20. výročí Třineckých dnů umění, které se konaly právě v tomto parku. Anděla 7 navrhl Vladimír Haltof. Další sochu, Keltové na Moravě, která je vyrobena z pískovce, daroval nemocnici sochař Vlastimil Malyjurek.

Sochař Vlastimil Malyjurek u své plastiky v parku nemocnice. Foto: mr

„Uvedení nových soch do naší galerie je pro mne velká událost. Jsem nesmírně rád, že navazujeme na mnohaletou tradici a vytváříme zde příjemné prostředí, které pomáhá pacientům i nemocničnímu personálu,“ podotkl ředitel nemocnice Jiří Veverka.

Jan Ferenc, zakladatel Třineckých dnů umění a někdejší ředitel nemocnice, připomenul, že už minulý rok se konala v Muzeu Třineckých železáren a města Třince výstava právě na počest někdejšího výtvarného festivalu.

„Socha anděla symbolizuje naději. Vítá návštěvníky a dává jim víru v uzdravení. A stejně tak má působit na zdravotníky, uklidnit je, že pandemie koronaviru brzy zmizí a oni vše dobře zvládnou,“ vysvětlil Ferenc.

Proto pořadatelé pozvali na odhalení soch i nemocniční pastorku Miriam Szőkeovou a nemocničního kaplana Václava Tomiczka, aby jí požehnali. „Přeji všem lidem, aby byl anděl poselstvím boží přítomnosti v této nemocnici. Vždyť je to právě on, kdo zprostředkovává boží vůli na zemi,“ podotkl kaplan.

Další zprávy z regionu