Elektrokola. Zrádnost pro sváteční jezdce

Statistiky jsou neúprosné, čím více je elektrokol, tím přibývá i úrazů. Na hory totiž míří sváteční cyklisté, kteří nezvládají terén ani samotnou jízdu na kole. Při vybití baterky jsou mnohdy na pokraji sil a volají o pomoc horskou službu.

Manželé Martynkovi z Třinecka si k výročí svatby koupili dvě horská kola. Protože ale mnoho let nesportovali, sáhli raději po elektrokolech. Už první výlet je připravil o iluze.

„Mysleli jsme si, že s elektrokolem zvládneme vše, a vypravili jsme se na Slavíč, kde jsme kdysi trávili líbánky. Našli jsme si na mapě hřebenovku z Prašivé, ale pak jsme zjistili, že stezka vede lesem, je prašná a plná kamení,“ líčili manželé.

Skoro celou cestu šli pěšky vedle kola, pak jim došla i baterka a výlet se postupně měnil v horor. „Nakonec jsme to vzdali a z Ropičky sjeli dolů po cestě. Domů jsme se vrátili vyčerpaní a znechucení,“ doplnil muž. Kola skončila v garáži a pár zvažuje jejich prodej.

Obliba elektrokol mezi lidmi neustále narůstá. „Zažijte pohodový víkend, půjčíme vám elektrokola,“ hlásí mnohé horské chaty. Proto se snadno může stát, že do sedla náhle naskočí člověk, který nezažil jízdu na bicyklu třeba několik let. A úrazů přibývá.

„Lidé se navíc v horském terénu na elektrokolech pustí úplně všude. Při sjíždění kopce ho špatně ovládají. Nechají si tam docela velkou přípomoc (elektrickou), pak přišlápnou a v zatáčce už to nezvládnou dobrzdit,“ vysvětlil člen Horské služby Beskydy Pavel Masopust.

„Samozřejmě, s přibývajícím počtem elektrokol přibývá i úrazů. Problém je hlavně v tom, že na hory míří lidé, kteří trávili dříve volný čas třeba v obchoďácích, ale teď si pořídili elektrokola a vyrazili do Beskyd. Nemají žádné zkušenosti, často jezdí bez přilby,“ upozornil náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Pokračoval, že se na záchranáře dokonce obrací cyklisté, že jim došla baterka a rovněž s ní i jejich síly. „Jsou úplně vyčerpaní a nejsou schopni dostat se z hor dolů. I to se stává,“ dodal.

Další zprávy z regionu