Elektromobil v Třinci nabijete už na čtyřech místech

Třinec je doslova nabitý energií. Tu mohou nově „tankovat“ elektromobily hned ze tří nových nabíjecích stanic. Dnes se slavnostního zprovoznění jedné z nich účastnil i ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nová dobíjecí stanice nabije elektomobil už za 25 minut. Foto: pm

„Stojíme na prahu technické revoluce. Tak, jak jsme dnes na náměstí mohli vidět výstavu elektromobilů, tak si troufám říct, že za dvacet let se budeme chodit dívat na veterány, auta na benzin a naftu. Tato ztřeštěná myšlenka se brzy naplní,“ komentoval pokrok ministr Brabec a ilustroval v budoucnu běžnou výbavu domácností: „Na střeše solární článek, fotovoltaická elektrárna, ve sklepě akumulátor a v garáži elektromobil.“

Slavnostního spuštění do provozu se za účasti ministra i představitelů kraje, města, společnosti CEŽ a Třineckých železáren dočkala rychlonabíjecí stanice na točně autobusů MHD na Kamionce. Elektrovůz nabije z 80 procent za zhruba 25 minut. Dvojice nových klasických dobíjecích stanic ode dneška funguje také na Sosně u Nemocnice Třinec.

Skupina ČEZ tak již v našem kraji provozuje celkem 16 veřejných dobíjecích stanic, z toho 4 rychlodobíjecí, a zprovozněním nabíječek v Třinci navazuje na spolupráci s podbeskydským městem, kde před čtyřmi lety společnost zprovoznila nabíjecí stanici u magistrátu a loni se zde rozjel největší elektrobusový park v Česku.

Moravskoslezský region dlouhodobě sází na elektromobilitu s cílem eliminovat zdroje znečištění ovzduší. „Když se podíváme na to, odkud plynou emise, respektive co nám kazí vzduch, tak zjistíte, že kromě lokálních topenišť je to především doprava. Už to dávno není jen průmysl. Elektromobilita je cestou, jak ovzduší pomoci,“ dodal ministr.

„Aby si soukromí vlastníci či firmy pořídili elektromobily, nebo o tom začali alespoň uvažovat, potřebují zázemí. Proto pokračujeme v podpoře elektromobility a stranou nezůstává ani železniční či cyklodoprava. V rámci Týdne mobility jsme tedy zahájili výstavbu cyklostezky směrem na Český Těšín. Podpora čisté mobility znamená zase krůček k čistému ovzduší. Příroda okolo nás je nádherná a byla by škoda, kdybychom si ji nechránili. To by ovšem nešlo bez partnerů, jakými jsou Třinecké železárny, které investují velké peníze do ekologie, ministerstva životního prostředí, které náš region podporuje dotacemi, či společnosti ČEZ,“ uvedla primátorka Třince a průkopníka elektromobility v Česku Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu