Ema letí do Tokia na finále soutěže

Neuvěřitelný sukces si střihli reportéři školní televize NaStopě v Návsí. Oscaroví mladí filmaři letí se svým snímkem do Tokia na finále soutěže Kid Witness News.

Úspěšní filmaři Izabela Heczková a Petr Stefek. Foto: Pavel Stopa

V Česku a Slovensku oslavil film Ema´s Eco Day úspěch, který jej katapultoval až na celosvětové finále filmařského klání mladých talentů, jehož se za třicetiletou existenci zúčastnilo na 200 tisíc školáků ze čtyř světadílů. Reportéři z Návsí jsou jeho součástí již sedm let a nikdy neodejdou bez ceny.

Ekologicky zaměřený film o Emě, která se dostává do situací, jež rozhodně nefandí ochraně životního prostředí, pojedou do Tokia na konci července prezentovat jeho hlavní tvůrci – Izabela Heczková ze 7.B a loňský deváťák Petr Stefek.

Scénář 5minutového filmu, který je v angličtině, tvořily samy děti a vychází z předchozí české verze. „Film byl hlavně o zamyšlení, jak děláme každodenní věci už automaticky a jak je můžeme dělat lépe a ani nás to mnohdy nic nestojí. Jak lépe žít v souladu s přírodou, a tak zbytečně ji neubližovat,“ popsala snímek Izabela Heczková s tím, že nejsložitější bylo vymyslet námět tak, aby vše dávalo smysl a ještě vedlo k zamyšlení. „Bez nápadu by nebylo nic, stejně tak bez realizace,“ dodala žákyně, která poděkovala také svým parťákům – Petru Stefkovi a učiteli Pavlu Stopovi, kteří dílo dovedli k dokonalosti.

Při tvorbě filmu byla nutná také pomoc pedagogů, na správnost ekologického tématu dohlížela Eva Škulcová a s anglickou verzí pak pomohla Krystyna Čmielová. Vše zastřešil patron a duchovní otec školní televize NaStopě, kterým je Pavel Stopa.

Ten vede filmařský kroužek již jedenáctým rokem a za tu dobu se ve studiu vystřídala stovka mladých reportérů. „Máme přes milion tři sta tisíc zhlédnutí videí, kterých se nám podařilo za deset let natočit bezmála osm set. A na našem youtube kanále máme přes 1200 odběratelů,” popsal na školní televizi poměrně bohatou fanouškovskou základnu Pavel Stopa.

Školní reportéři z Návsí jsou vždy „na stopě“ zajímavým událostem. Foto: pm

Záběr filmařů televize NaStopě je široký. Připravovali například pořad Pod lupou, v němž otázkám zvídavých školáků čelili učitelé, natáčeli zprávy, přírodovědné pokusy, ale i rozhovory se známými osobnostmi, jakými jsou například Ewa Farna, Petr Bende či Jaroslav Špaček.

Poslední rok se tvůrci věnují hlavně reportážím, a to nejen ze školního prostředí. Současná rodina „Stopových”, jak se parta páťáků pod vedením Pavla Stopy sama nazývá, si nejvíce cení reportáže z castingu a kostýmní zkoušky muzikálové show Sněhurka na ledě. „Tuto reportáž odvysílala také Česká televize a vyhráli jsme s ní i jako nejlepší iReportéři,” pochlubily se děti, jejichž tvorbu zařazuje do svého vysílání dětská stanice Déčko často.

„Naším snem je stát se třeba známými youtubery. Natáčení nás baví, hodně se toho naučíme, ale je to docela složité, hlavně naučit se text a pak ho říct na kameru,” podotkla reportérka Kateřina Hermanová.

Práci dětí můžete vidět nejen na programu České televize a na youtube kanále TV NaStopě, ale také na náveském nádraží, kde zprávy školáků zpříjemňují čekání na vlakový spoj.

Další zprávy z regionu