Enkaustická malba v dřevěnce

Enkaustika – svět fantazie, tak se jmenuje výstava Barbary Górniak, která je v současné době k vidění v Dřevěnce na Fojtství v Mostech u Jablunkova. Téměř šest desítek obrazů namalovaných speciální technikou si zde lidé mohou prohlédnout až do 1. dubna.

Malířka Barbara Górniak. Foto: ba

V enkaustické malbě umělci využívají horký včelí vosk, do kterého přidávají barevný pigment, a posléze tuto tekutou pastu nanášejí na upravené dřevo, plátno nebo tvrzený papír.

Této dnes už méně tradiční technice se věnuje Barbara Górniak (dříve Tománková) původem z Karviné. Podle svých slov se k enkaustické malbě vlastně dostala úplnou náhodou na svém pobytu v Německu. Začala jako samouk, dnes se jí věnuje už téměř dvacet let. „Enkaustická malba má relaxační či terapeutické účinky. Když jsem se s touto technikou setkala, zaujala mě natolik, že jsem si řekla, že se jí budu věnovat,“ řekla Barbara Górniak.

Před několika lety se v Mostech u Jablunkova zúčastnila plenéru, její obrazy ozvláštnily prostory místní knihovny. Podruhé v Mostech u Jablunkova vystavuje díky Gorolskému turistickému informačnímu centru.

„Jedná se o určitý průřez mojí tvorbou. Výstava se skládá ze dvou částí, tvoří ji krajiny i abstraktní obrazy. Děti v mých obrazech vidí něco jiného a dospělí také,“ pousmála se umělkyně. Slavnostní vernisáž své výstavy, která se konala minulý čtvrtek, završila komentovanou ukázkou enkaustické tvorby.

Další zprávy z regionu