„Epidemie nám způsobila ztrátu skoro sto milionů“

Provedl Nemocnici Třinec koronavirovou bouří a pak odešel. Dnes už bývalý ředitel Zdeněk Matušek skončil ve funkci 31. května. Proč se rozhodl opustit své místo i jak se zdravotníkům dařilo poprat se s epidemií, prozradil v rozhovoru.

Bývalý ředitel Nemocnice Třinec Zdeněk Matušek. Foto: nemocnice

V křesle ředitele Nemocnice Třinec jste seděl přes dva roky. Věděl jste hned od začátku, že to bude na tak krátkou dobu?
Když jsem nastupoval v březnu 2018 do funkce ředitele, kladl jsem si za cíl stabilizovat personální situaci, rozšířit spektrum péče a nastavit řídící a organizační procesy tak, aby mohla naše nemocnice procházet dalším přirozeným a udržitelným vývojem.

Již na počátku letošního roku byly cíle této mise z mého pohledu splněné. Nastal tedy čas, abych svou další energii a časový prostor věnoval své odborné lékařské praxi a v neposlední řadě také své rodině, kterou jsem zejména v posledních měsících, kdy jsem se naplno věnoval i realizaci opatření souvisejících s pandemií coronaviru, musel odložit na vedlejší kolej.

Měla nemocnice hospitalizované pacienty s covid-19?
Ano, měli jsme jednoho, který byl u nás na zřízeném infekčním oddělení hospitalizovaný tři dny. Oddělení jsme využívali i pro třídění pacientů, abychom zajistili bezpečné oddělení těch bez onemocnění covid-19 s těmi, kteří představovali určité riziko.

Víte už, jaké ztráty bude nemocnice kvůli epidemii mít?
Dosavadní ztráty vyplývající z výpadku produkce v našem případě dosahují téměř sta milionů korun. Nicméně spoléháme na proklamaci ministerstva, že je nebudou muset zdravotnická zařízení nějakým nepřirozeným způsobem dohánět.

Co se vám za dobu vedení nemocnice podařilo a na co jste hrdý?
Více než dva roky, které jsem strávil v pozici ředitele nemocnice byly velmi intenzivní a produktivní. V prvé řadě bych vyzdvihl zklidnění a narovnání interpersonálních vztahů v nemocnici, včetně vztahů s oběma odborovými organizacemi. Podařilo se stabilizovat tristní personální situaci, kdy nastoupilo 20 nových lékařů a 30 zdravotních sestřiček a dalšího nelékařského personálu, byť situace se neustále vyvíjí.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu