Epidemie začíná trochu brzdit

Optimisticky vypadá současný vývoj epidemie koronaviru v našem kraji i regionu. Aspoň taková jsou slova hejtmana Ivo Vondráka. Na většině míst se snižuje počet nakažených lidí a očkování je v plném proudu.

Ilustrační foto: Nemocnice Třinec

„Snižuje se počet úmrtí, ale na druhou stranu lidé ještě stále umírají a vyhráno tedy úplně není,“ zdůraznil v pondělí hejtman. Na brífinku poukázal, že v minulých dnech policie na žádost krajské hygieny provedla dva tisíce kontrol lidí, kteří měli být doma v karanténě a tím i v izolaci. „Zjistili 61 porušení, což je naprosto trestuhodné,“ zdůraznil Vondrák s tím, že tyto kontroly budou i nadále pokračovat a viníci se dočkají trestního stíhání.

Další dobrou zprávou je, že na většině míst v kraji pomalu klesá počet nakažených a snižuje se i pozitivita testů, která je nyní už pod 20 procenty.

V plném proudu je také očkování proti covidu-19. Ode dneška se mohou do rezervačního systému hlásit lidé starší 65 let. „Pokud bude dostatek vakcín podle nastavených plánů, v polovině srpna u nás v kraji budeme mít naočkovaných druhou dávkou 800 tisíc lidí, což by bylo splnění cíle,“ dodal hejtman.

V Nemocnici Třinec se k včerejšímu dni léčilo 47 covidových pacientů. „Z personálu jsou pozitivní už jenom dva,“ řekla mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková. Upřesnila také, že ke včerejšímu dni zdravotníci v Třinci aplikovali v očkovacím centru necelých osm tisíc dávek. „Stále se stává, že lidé přijíždí na očkování k nám do nemocnice, a my je musíme posílat na správné místo, tedy do Domu dětí a mládeže,“ upozornila mluvčí.

K 12. dubnu bylo na Třinecku 418 nakažených koronavirem (5. dubna to bylo 397). Na Jablunkovsku bylo pozitivních 198 osob (5. dubna jich bylo 217) a na Českotěšínsku hygienici evidovali 168 lidí (5. dubna to bylo 194).

Další zprávy z regionu