Evi Tomečková se svým projektem Evičenstvo sídlí v Třinci. Provozovnu sice ještě nemá úplně hotovu, přesto už ale v ní pořádá kurzy vaření. Ještě častěji bývá v terénu, přesněji řečeno v domácnostech, kam si ji lidé pozvou, aby jim uvařila, ať už na party, k narozeninám nebo jen tak pro radost.
V tuto předvánoční dobu se ale masterchefka nezastaví z jiného důvodu. Peče lidem cukroví a na nedostatek práce si stěžovat rozhodně nemůže. „Bohužel se mi ale minulý týden stalo, že jsem si v noci odložila ven za okno krabice s cukrovím, a pak jsem na to ve spěchu zapomněla. No a ráno už tam nebyly. Tímto tedy přeji člověku, který je vzal, pěkné Vánoce. Já jsem přišla o dvanáct kilo své práce,“ posmutněla Evi.
Oči se jí ale vzápětí rozzářily, to když začala vyprávět o své lásce, o pečení. Na otázku, zda jsou vůbec nějaké trendy v oblasti cukroví, bleskově odpověděla: „Ano, hlavním trendem, kterého se sama držím, jsou kvalitní suroviny. Máslo, dobrá čokoláda, marmeláda a tak podobně. Osobně dám na klasiku a peču sobě i lidem vanilkové rohlíčky, linecké, plněné ořechy, pařížské rohlíčky, perníčky, zkrátka to, co chce mít snad každý na Vánoce doma.“ Trendům podle jejích slov ale podléhá zdobení. Tento rok je velmi populární mrazem sušené ovoce, které se může, ale nemusí nadrolit a používá se jako zdobný prášek. Krásně na cukroví vypadají i nasekané pistáciové oříšky.
Sedm a dost
Mnohé hospodyňky se chlubí, že mají napečeno deset i více druhů cukroví. Podle poněkud zapomenuté tradice by jich ale mělo být „pouze“ sedm. „Já sama mám 14, ale trošku jsem si to obešla tím, že je to přece sedm plus sedm,“ smála se Evi. Upozornila, že je ale důležité, aby byly jednotlivé druhy odlišné, aby každý chutnal jinak. „Ne že si napeču linecké a použiju jen pokaždé jinou čokoládu nebo marmeládu. Takto to neberu,“ zdůraznila.
Sama má nejraději nepečenou kokosovou roládu. Prý proto, že do ní dává více rumu. Občas si ji dělá i během roku, zkrátka, kdykoliv na ni dostane chuť. Ač už napekla 176 kilogramů cukroví, stále ji to baví. Vánoce totiž mají vonět vanilkou a čokoládou. „Takže sladké a veselé,“ vzkazuje čtenářům Hutníku.
Zajímá vás recept na poslední chvíli od Evi? Najdete ho v aktuálním Třineckém hutníku.