Externo věnovalo městu k narozeninám charleston

Vskutku nevšední a originální dárek věnovala městu Český Těšín k jeho stému výročí vzniku místní taneční skupina Externo. Pořídila video, ve kterém na zajímavých místech Českého Těšína tančí charleston.

Skupina Externo tančila charleston na řadě míst Českého Těšína. Foto: Miroslav Pawelek

Název taneční skupiny Externo je odvozen od její externí spolupráce s Těšínským divadlem. Vznikla před osmi lety, působí pod Kulturním a společenským střediskem Střelnice. Její členové se zapojili do celosvětového projektu s názvem I charleston the world. Spočívá v tom, že na známých i méně známých místech různých měst se tančí charleston. Český Těšín je po Plzni teprve druhým městem v České republice, v němž takové video vzniklo.

„Jelikož naše taneční skupina se charlestonu věnuje, řekli jsme si, že se k tomuto projektu připojíme. Rozhodnutí, že do toho půjdeme, padlo v dubnu, v době koronavirové krize. Shodli jsme se, že video natočíme u příležitosti stého výročí vzniku města Český Těšín,“ sdělila vedoucí taneční skupiny Externo Jana Hollá.

Natáčení probíhalo v květnu a červnu, celkově se natáčelo čtyři dny. „Natáčení předcházela příprava, kdy jsme museli zvážit místa natáčení, přibližný rozvrh jednotlivých natáčecích dnů a také vymyslet a naučit se jednotlivé kroky charlestonu a podobně. Snažili jsme se vybírat místa, která jsou lidem známá, pro Český Těšín typická. Celkově se natáčení zúčastnilo 15 členů naší taneční skupiny,“ pokračovala Hollá, která byla autorkou choreografie a hlavní organizátorkou. Kamery a střihu se ujal fotograf Miroslav Pawelek.

Charleston, který pochází z počátku 20. let minulého století, si taneční skupina Externo střihla například před Čítárnou a Kavárnou Avion, před místní radnicí, na obou hraničních mostech, v lokalitě nad Hrabinou, před divadlem, či dokonce na nádraží na nástupišti.

Další zprávy z regionu