Herečka Jolana Ferencová odchází

Ač měla i jiné nabídky, Těšínskému divadlu byla věrná dlouhých 23 let. Nyní z něho Jolana Ferencová z rodinných důvodů odešla.

Jolana Ferencová působila v T2šínském divadle 23 let. Foto: TD

Před léty snila o konzervatoři, nakonec se vyučila prodavačkou. Divadlo ji oslovilo v době, kdy navštěvovala lidovou školu. V českotěšínském divadle začínala jako elév, coby profesionální herečka vstoupila na jeviště až v 25 letech. Za dva roky by její angažmá v Českém Těšíně trvalo přesně čtvrt století.

„Jsme oblastní divadlo, proto hodně cestujeme. A jelikož ani nejsme veliký soubor, hrajeme všichni všechno. V Těšínském divadle se herec opravdu vyhraje. V paměti mi navždy zůstanou krásné vzpomínky. Já vlastně ani nemám nějaké špatné zážitky. Možná to někdy bylo časově náročné a vyčerpávající, ale po pracovní stránce jsem byla vždy spokojená,“ řekla Jolana Ferencová.

Za ta léta ztvárnila nespočet rolí. „Dostala jsem veliké herecké příležitosti. Měla jsem krásné role, na některé nezapomenu do konce života. Mým obrovským štěstím bylo také to, že jsem zkoušela u hostujících režisérů a získávala nové zkušenosti. Byla to opravdu tvůrčí práce,“ pokračovala.

Nyní z vlastního rozhodnutí prkna Těšínského divadla opouští, aby se mohla starat o svou sestru a maminku. „Děti mi už odrostly, a tak jsem si řekla, že bych mohla v divadle zůstat. Odešla jsem z rodinných důvodů, pečuji o svou maminku a postiženou sestru. Nedalo se to skloubit. Divadlo miluji, proto nezastírám, že to bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v mém životě,“ přiznala Ferencová.

I když dostala nabídku z Ostravy, má v plánu rok zůstat doma. „V Českém Těšíně dohrávám všechna představení, které jsem nazkoušela v posledních sezonách. Nedávno to byla premiéra Maryši a Višňového sadu. Nic nového momentálně zkoušet nebudu, ale do budoucna se nějaké herecké příležitosti nebudu bránit. Třeba během toho roku, kdy s divadlem nebudu v každodenním kontaktu, zjistím, zda mi opravdu tak hrozně moc chybí, nebo se to bez něho dá zvládnout,“ dodala herečka.

Další zprávy z regionu