Festival Expediční kamera kromě filmů zve i na přednášku

Cestovatelům i milovníkům dobrodružství je určen festival Expediční kamera. Propukne už zítra a návštěvníky zavede do Asie, do hor i do džungle, provede je Amerikou a dalšími zajímavými místy.

Lidé se mohou těšit i na přednášku třineckého rodáka Vítězslava Rady. Foto: archiv pořadatelů

Mezinárodní filmový festival Expediční kamera je svým rozsahem největší cestovatelskou a outdoorovou akcí v ČR, který divákům přináší ty nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy sezóny z celého světa i z domácí produkce. V Třinci se festival uskuteční už tento pátek od 17 hodin v Knihovně Třinec, a kromě projekcí nabídne i přednášku třineckého rodáka Vítězslava Rady, cestovatele a dobrodruha.

„Program je už tradičně složený z toho nejlepšího, co filmová sezóna nabídla. My jsme se ale rozhodli udělat letos festivalovější a promítání obohatí právě přednáška Víti Rady. Ten bude mluvit o tom, jak vést outdoorový život ve velkých asijských městech a zemích,“ přibližuje program festivalu Martin Čadra z třinecké knihovny.

V letošním programu festivalu najdou návštěvníci šest filmů, oceněných například na Kendal Mountain Festivalu, Vancouver International Mountain Film Festival, ale i čerstvé novinky z domácí produkce.

Návštěvníci se podívají i do míst, kam se pravděpodobně nikdy sami nedostanou. Foto: archiv pořadatelů

Lidé se mohou těšit na expedici do nitra peruánské džungle ve filmu Matsés, mrazivý příběh horolezce zraněného těsně pod vrcholem vysněné hory Tupendeo v pohoří Kašmír, novozélandské adrenalinové putování Waiau-Toa Odyssey na horských kolech a packraftech, medailonek handicapované lezkyně z Nové Anglie ve snímku Stupmed, závod napříč Spojenými státy v podání dvou houževnatých cyklistek ve filmu Divided a Kroky na hraně neboli běžeckou výpravu slovenských ultraběžců po stopách nelítostné židovské historie.

Další zprávy z regionu