Festival Jeden svět láká na filmy, literární soutěž i koncerty

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Třinec klepe na dveře. Festival se po roce vrací a přináší opět ožehavá témata a pohledy na problémy naší společnosti.

Tisková konference přinesla první informace o festivalu Jeden svět. Foto: mr

Tentokrát má Jeden svět podtitul Bezpečná blízkost a je určen dětem i dospělým. Do veřejné debaty se pravidelně vrací téma rozdělené společnosti. „Identita, jistota a bezpečí jsou hodnoty, která nás v médiích nebo z úst politiků zasahují dennodenně. Pro většinu z nás mohou znamenat všechno v našich životech. Častěji nás mohou nové náhlé informace znejistit, vystrašit nebo naštvat. A najednou stojíme před rozhodnutím, zda jsme to my anebo oni. Je lehké nás rozdělit? Proč nás může tolik věcí rozdělovat? A co nás může spojit? Přes všechny tyto silné emoce se můžeme, třeba jen na chvíli zastavit, podívat se z jedné strany na druhou, vykročit znovu. Protože lidská práva jsou pro všechny, chce 21. ročník festivalu poukázat na možnost přiblížit se jeden druhému a zahodit uměle vytvořené my versus oni a jít prostě na film společně,“ vysvětlovala koordinátorka festivalu Hana Pietrová.

Třebaže samotný festival startuje 1. dubna, doprovodný program začíná už tento týden. Prvním počinem je literární soutěž. Účastníci mají za úkol napsat úvahu, zamyšlení, příběh či krátkou povídku na téma, kdy vzniká propast mezi my versus oni. „Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje a najít to, co nás spojuje,“ upřesnila Hana Pietrová. Soutěž je ve dvou kategoriích, děti a mladí od 12 do 20 let a dospělí nad 20 let. Uzávěrka soutěže je již 8. března.

Více informací najdete ve středečním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu