Festival Jeden svět přichází do Třince

Lidská práva a svoboda, to jsou hlavní témata festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který zavítá i tento rok do Třince. Slavnostní zahájení se bude konat v kině Kosmos ve středu 23. března. Vystoupí na něm třinecký pianista Vojta Špiller. Knihovna také uspořádá Den pro Ukrajinu.

Snímek Zatracená práce ukazuje, jak je těžké v současném Rusku dělat kvalitní žurnalistickou práci. Foto: festival

Jeden svět Třinec potrvá do neděle 27. března a nabídne devět dokumentů s tématem lidských práv.

„Bohužel, v současné situaci a vzhledem k tomu, co se děje nejen na Ukrajině, ale také v Rusku, je hlavní téma festivalu velmi aktuální. Letošní ročník má ale mnohem širší záběr, kdy se budeme věnovat také ekologii, sociálním problémům nebo vzdělávání,“ podotkla koordinátorka Jednoho světa v Třinci Agáta Bojková.

Na filmy si mohou lidé dojít do kina i do knihovny. Jejich hlavním tématem bude svoboda, přesněji nesvoboda, a jaká k ní vede cesta.

Akci zahájí snímek Opouštět Počátky režisérky Lindy Kallistové Jablonské. Ten promítne třinecké kino ve středu 23. března od 17.30 hodin. Film je pohledem do života čtyř dospělých dívek, které opouštějí výchovný ústav a hledají cestu, jak být součástí společnosti, ze které byly svými chybami vyloučeny.

Během promítání se diváci vypraví také na Ukrajinu nebo do Ruska. Poklad Krymu, věnující se vleklému soudnímu sporu o vlastnictví historických předmětů, bude promítat Knihovna Třinec v sobotu 26. března od 20 hodin. O několik hodin dříve se na stejném místě lidé podívají na aktuální film s názvem Zatracená práce. Ten se věnuje svobodě slova a tisku v Rusku.

V programu tradičně nechybí také polský dokument. Soudce pod tlakem režiséra Kacpera Lisowského promítne kino v neděli 27. března v 17.30 hodin. Festival končí německým dokumentem Severní proud, který tematizuje znečišťování moří a oceánů plasty. Promítne jej Knihovna Třinec v neděli ve 20 hodin.

Den pro Ukrajinu
Jeden svět Třinec letos doprovodí také jedna událost, kterou organizuje třinecká knihovna. V pátek 25. března se její prostory naplní ukrajinskou kulturou, tradicemi a kuchyní. Nabídne lidem možnost setkat se s ukrajinskými běženci, ale také těmi, kteří na Třinecku dlouhodobě žijí. Připraveny budou prezentace o Ukrajině v podání ukrajinských studentek, promítání dokumentů nebo kreativní dílna. Během celého dne bude možné podpořit dobročinnou sbírku Charity Třinec.

„Chceme touto akcí dát našim lidem možnost poznat Ukrajinu, zemi sužovanou válkou a ohromující svou statečností. Návštěvníci se mohou dozvědět něco o její kultuře, tradicích, ochutnat tamní dobroty. Tato akce má být i symbolickým poděkováním všem lidem, kteří pomáhají, za jejich ochotu, energii a dobro,“ řekla ředitelka Knihovny Třinec Martina Wolna.

Od 21. března do 2. dubna se budou v knihovně konat i projekce pro místní základní a střední školy. Zájem je o ně i letos velký. Organizátorem festivalu je spolek Petrklíč help. Partnery jsou Knihovna Třinec a kino Kosmos Třinec.

Program Jeden svět Třinec

23.3. Středa / Slavnostní zahájení Kino Kosmos

16.30 – Úvodní koncert Vojta Špiller

17.30 – Projekce filmu Opouštět Počátky (97 min) + krátká beseda

Opouštět Počátky / Linda Kallistová Jablonská / Česká republika / 2021 / 97 min.

Kdy začíná život? Pro čtyři čerstvě dospělé dívky je to ve chvíli, kdy opouštějí brány výchovného ústavu v Počátkách. Všechny mají velké plány a žádná z nich nechce opakovat chyby svých rodičů.

Hledání práce, vlastní bydlení, dostatek cigaret. Denisa, Adéla, Kristýna a Pavla narážejí na realitu všedního života, od které je doteď dělily stěny ústavu i péče vychovatelek. V průběhu let se na cestě bludištěm reálných výzev setkávají s neznámými překážkami, střídavě se ocitají na mrtvých bodech a potom se znovu pokoušejí dokončit si vzdělání a najít pevné místo ve společnosti. Zažívají zklamání v lásce, vracejí se k rodičům a zakládají vlastní rodiny. Poučí se z chyb, kvůli kterým se jako děti dostaly do péče úřadů? Nebudou je opakovat v roli rodičů? Režisérka s mimořádnou citlivostí navazuje na vztah s protagonistkami svého předchozího filmu Počátky a sugestivně přibližuje úskalí přechodu z ústavní péče do samostatného života.

24.3. Čtvrtek / Knihovna Třinec

17.30 Platón z Belfastu/Joung Plato

Platón z Belfastu / Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath / Severní Irsko, Belgie, Irsko, Francie / 2022 / 102 min.

Ředitel katolické chlapecké školy v hlavním městě Severního Irska Belfastu sází na progresivní přístup k výuce. Skrze filozofii učí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí země i s vlastním dospíváním.

Jaké je vyrůstat ve městě, kde jsou stopy nedávných konfliktů všudypřítomné a místy ještě dnes probublávají na povrch v pouličních potyčkách? Charismatický ředitel Základní školy svatého Kříže (Holy Cross Boys‘ Primary School) razí názor, že špatné věci se stávají, ale klíčové je, jak na ně zareagujeme. Jako hlavní učební metodu využívá po vzoru Platóna diskusi. Se svými žáky řeší, co je to úzkost, agrese či strach a také jak tyto emoce pomocí krátkých filozofických cvičení zpracovat. Pro belfastské žáky je podle něj klíčové znát a pochopit minulost, aby se jim lépe žilo v přítomnosti. Lze ale v tak znesvářeném městě skutečně naučit děti vzájemnému respektu?

 20.00 Děti mlhy (Children of the mist)

Děti mlhy / Diễm Ha Lệ / Vietnam / 2021 / 92 min.

Mladá hmongská dívka se ve filmu debutující vietnamské filmařky odmítá podvolit tradičnímu unášení nevěst, které místní dívky připravuje o možnost rozhodovat o svém životě.

Třináctiletá Di se dostává do věku, kdy se chce nezávazně bavit, sbližovat se s vrstevníky a zakoušet pocit svobody. Pochází z etnika Hmongů, kteří žijí v severním Vietnamu, vyrábějí přírodní indigo, mají svoji vlastní řeč i zvyky. Během oslav lunárního Nového roku v jejich kultuře ožívá starodávná tradice únosu nezletilých dívek za účelem sňatku, a to i přes to, že je manželství před dosažením dospělosti nezákonné. Di se nechce nechat vlákat do stejné pasti jako její před pár lety unesená starší sestra ani žít v podobně beznadějném manželství jako matka. Podaří se jí prosadit vlastní volbu a pokračovat ve vzdělání? Mimořádně silný debut získal na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů IDFA cenu za nejlepší režii.

 

25.3. Pátek / Kino Kosmos

20.00 Každá minuta života / Every Single Minute

Každá minuta života / Erika Hníková / Česká republika, Slovensko / 2021 / 80 min.

Téměř každý má svůj názor na to, jak má a nemá vypadat správná výchova. Film sledující dobře míněnou, ale také nekompromisní snahu o vytvoření dokonalého mladíka je nečekaně provokativním příspěvkem do diskuse.

Propracovaná výchovná metoda zvaná kamevéda by měla z malého Mišky vychovat dokonalého muže. Cílem je důsledně využít každou vteřinu jeho dětství a rozvinout tak každý jeho talent. Mladý milující rodičovský pár je odhodlán věnovat tomuto úkolu veškerou svou energii. Nezbývá než se ptát, jestli rodiče staví svého syna na cestu za štěstím a úspěchem, nebo vyhořením. Dosavadní reakce na snímek odhalily ožehavost námětu, o to cennější je, že se dokumentaristka Erika Hníková pokouší nahlédnout na život slovenské rodiny s objektivitou a odstupem. Film nenabízí jednoznačné odpovědi a nutí pokládat si otázky o vlastních předsudcích i v širším společenském kontextu.

 

26.3. Sobota / Knihovna Třinec

15.00 Bílá krychle/White cube

Bílá krychle / Renzo Martens / Nizozemsko, Belgie, Kongo / 2020 / 79 min.

Mohou si chudí dělníci z afrických plantáží vydělávat uměním? Nizozemský umělec Renzo Martens se to rozhodne vyzkoumat pomocí sociálního experimentu, jehož cílem je i upozornit na neokolonialismus.

Režisér a umělec v jedné osobě Renzo Martens se nedokáže smířit s tím, že bohatí po celém světě bohatnou díky vykořisťování chudých. Neetické neokoloniální praktiky mají i světová muzea: vystavují artefakty, které se ze zemí globálního jihu do vitrín dostaly pochybným způsobem, a zároveň je sponzorují korporace jako Unilever. Ten na svých plantážích palmy olejné v Demokratické republice Kongo zaměstnává dělníky za méně než dolar denně. Martens se rozhodne zrealizovat bláznivý nápad, který by logiku současného trhu s uměním postavil na hlavu: bývalí pracovníci plantáží začnou z hlíny tvořit sochy, vystavovat je v New Yorku a vydělávat si tak uměním. Podaří se režisérovi udělat z těchto venkovanů světově uznávané umělce?

 17.30 Zatracená práce/F@ck This Job 

Zatracená práce / Vera Krichevskaya / Velká Británie, Německo / 2021 / 103 min.

Film skrze příběh zakladatelky TV Dožď Natalie Sindějevové mapuje turbulentní vývoj této stanice a odkrývá, co obnáší poskytování nezávislého zpravodajství v Putinově Rusku.

Nataša protančí každou party, vozí se v růžovém Porsche a má bláznivý nápad – založit v Rusku svou vlastní televizní stanici pojmenovanou TV Dožď (Déšť). V roce 2008 začíná od nuly, hlavního investora získává díky pohádkové svatbě s bohatým bankéřem. „Déšť je pro mě dobrodružství!“ volá, zatímco tančí bosa v dešti na střeše budovy své stanice, šťastná, že se její sen plní. Jako generální ředitelka dává dohromady dobře fungující tým a přes veškeré počáteční zádrhele vybuduje během několika let z původně oddechového kanálu zásadního hráče v nezávislé žurnalistice. Kvůli reportážím, v nichž dává prostor protivládním hlasům, však stanice čím dál víc naráží na odpor režimu. Kam až se nátlak vystupňuje?

 20.00 Poklad Krymu

The Treasures of Crimea / Krymský poklad

Krymský poklad / Oeke Hoogendijk / Nizozemsko / 2021 / 82 min.

Strhující soudní drama poskytuje unikátní vhled do vleklého sporu o vlastnictví cenných historických artefaktů, který vznikl v důsledku ruské anexe Krymu.

V březnu roku 2014 probíhala v amsterodamském muzeu unikátní expozice starověkých památek nalezených na Krymu. Vystavený poklad obsahoval stovky let staré meče, náhrobky a další vzácné nálezy, jejichž zapůjčení ze sbírek několika krymských muzeí zajistila archeoložka a kurátorka výstavy Valentina Mordvinceva. Během konání výstavy však Krym obsadily Putinovy okupační jednotky a ředitel muzea se ocitl před absurdním dilematem. Komu mají být cenné artefakty vráceny – muzeím na Ruskem ovládaném Krymu, nebo ukrajinským institucím v Kyjevě? Napínavý spor se odehrává v nizozemské soudní síni, protínají se v něm však zájmy Ruska, Ukrajiny a vášnivých krymských archeologů s historickými a geopolitickými problémy i otázkami identity a nacionalismu.

 27.3. Neděle Kino Kosmos/ Knihovna Třinec

17.30 Soudci pod tlakem – Kino Kosmos

Soudci pod tlakem / Kacper Lisowski / Polsko / 2021 / 87 min.

Polská vláda vedená konzervativní stranou Právo a spravedlnost od roku 2015 systematicky oslabuje nezávislost soudů a útočí na podstatu jednoho ze tří pilířů demokracie. Někteří soudci se ale své nezávislosti vzdát nechtějí.

Dlouhodobý tlak na soudy už léta ostře kritizuje Evropská unie. Reforma justice má dostat soudy pod kontrolu vlády. Soudci, kteří vládě nejdou na ruku, jsou vykreslováni jako elitáři nebo rovnou nepřátelé Polska, čelí šikaně v podobě výhrůžek a disciplinárních řízení. Přesto se velká část polských soudců odmítá vzdát, dál hájí nezávislost práva a prostřednictvím demonstrací, přednášek a kurzů se snaží aktivizovat veřejnost i evropské kolegy. Jednou z hlavních tváří protestního hnutí je soudce Igor Tuleya, který nelehkou situaci osvěžuje svým černým humorem. Jak dlouho ale spolu s kolegy dokáže nátlaku odolávat?

20.00 Severní proud – Knihovna Třinec

Severní proud / The North Drift/ Steffen Krones / Německo / 2022 / 92 min.

Jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem? Režisér Steffen Krones se rozhodne sledovat trasu plastového odpadu z kontinentální Evropy až k útesům norského souostroví Lofoty.

Filmař z Drážďan spolu s přáteli sestrojí unikátní bóje vybavené GPS lokátorem a sleduje, jak je evropská říční síť propojená s oceánem. Z původně sólové akce vzešlé ze zděšení nad tím, že evropský odpad zanáší i nejvzdálenější kouty planety, se Steffenovi podaří vytvořit vědecký projekt, na kterém se podílejí inženýři, oceánografové i veřejnost. Úchvatné záběry z monumentální norské přírody a scény týmového nadšení ze sledování trasy speciálních bójí střídají šokující obrazy kolonií plastů, které okupují civilizací dříve nedotčené přírodní scenérie.

Další zprávy z regionu