Festival propojí Těšíny

Dvojměstí Český Těšín – Cieszyn na přelomu dubna a května spojí jedinečná filmová přehlídka Kino na hranici, která letos napíše 24. pokračování.

Filmová přehlídka se uskuteční v květnu. Ilustrační foto: th

Po předešlých dvou ročnících poznamenaných koronavirem se organizátoři festivalu rozhodli vrátit k původní květnové tradici, která se začala psát v roce 2007. Kino na hranici se uskuteční od 29. dubna až do 3. května.

Prostřednictvím retrospektivy festival seznámí své návštěvníky s proslulým českým výtvarníkem Jiřím Trnkou. „Výtvarník, ilustrátor, spisovatel, scenárista, loutkář, řezbář a jeden z otců zakladatelů českého animovaného filmu Jiří Trnka byl jedním z největších a nejvšestrannějších českých umělců 20. století, jemuž se podařilo ovlivnit dění na celosvětové umělecké scéně,“ přiblížil postavu umělce český programový ředitel Kina na hranici Martin Novosad.

Na bílém platně se objeví osm nejvýznamnějších Trnkových animovaných filmů, ale také dokument o jejich tvůrci nazvaný Jiří Trnka: Nalezený přítel, který v roce 2019 natočil režisér Joël Farges.

Jednou z novinek festivalu bude ukrajinský film „Nosorožec” režiséra Oleha Sencova, jehož premiéra se odehrála na Filmovém festivalu v Benátkách. Snímek vypráví příběh kruté reality 90. let.

Filmová přehlídka Kino na hranici je jedinou akcí svého druhu na česko – polském pomezí. Dává možnost seznámit se s novinkami ze světa českého, polského a slovenského filmu, které se často nedostanou do distribuční sítě v sousedních zemích.

Další zprávy z regionu