Festival vzdal hold zavražděným hudebníkům

Mezinárodní hudební festival Ullmannovské slavnosti hostily na sklonku dubna oba Těšíny. Hudební setkání, které letos napsalo čtvrtý ročník, bývá připomenutím těšínského rodáka Viktora Ullmanna, který byl jednou z mnoha obětí holocaustu.

Na úvodním koncertu vystoupili klavírista Christoph Orendi. Foto: tm

Pořadatelé připravili pro letošní ročník nejen hudební setkání, ale i besedu či naučné procházky. Podle ředitelky festivalu Jany Galášové byl každý z koncertů výjimečný a unikátní. Vystupující umělci byli z Německa, Rakouska, Polska a od nás.

„Zahraniční umělce zveme na každý ročník. Tím, že jsme o dotaci požádali Česko-německý fond budoucnosti a Rakouský fond budoucnosti, projevili jsme i zájem o umělce z daných států,“ nastínila Jana Galašová. Dodává, že o vystoupení na těšínském festivalu je u zahraničních interpretů stále větší zájem.

Na slavnostech zní hudba, jejíž autoři tragicky zahynuli v koncentračních táborech. „Jedná se o hudebníky, kteří byli byli v roce 1942 deportováni do ghetta Terezín. Zde měli být soustředěni do doby, než byla na východě připravena místa pro jejich konečnou likvidaci. Jejich party byly různě ukryté. Například Ullmannovy se dochovaly díky terezínskému knihovníkovi Emilu Utitzovi, který Terezín přežil, a kterému Ullmann svěřil všechen svůj notový materiál před transportem na východ. Ten je po válce vydal veřejnosti a tím se staly známými. Podobně to bylo i s party ostatních skladatelů,“ vyprávěla Galašová. Dodala, že v Evropě byl Ullmann uváděn v 70. letech minulého století, u nás až v 90. letech. Hudebníků, kteří mají skladby terezínských autorů ve svém repertoáru, je hodně málo, ale postupně přibývají další.

Další zprávy z regionu