Filmování s drakem začne v březnu

Na několika místech Těšínského Slezska, Třinec nevyjímaje, ale také na Budatínském hradě u Žiliny se bude natáčet filmová pohádka Když draka bolí hlava. První klapka má padnout počátkem března.

Závěrečnou píseň nazpíval Karel Gott s Kamilou Magálovou. Foto: Lenka Hatasová

Do kin drak, jehož jedna hlava mluví česky a druhá slovensky, vstoupí v říjnu.

Připravovaný film vychází z první dvojjazyčně psané pohádky autorů Petra Šišky a Dušana Rapoše, která vyšla knižně loni na podzim. „První natáčecí dny máme naplánované na 2. a 3. března, bude však záležet na počasí. Začínáme totiž zimními lokacemi,“ říká producent, textař, scenárista a spoluautor pohádky Petr Šiška.

Natáčet se bude například v pralese Mionší, na Javorovém, Ostrém, v Třinci i na Hrčavě. „Budatínský hrad u Žiliny a zámek v Karviné se stanou sídly dvou království,“ prozradil Šiška s tím, že na Slovensku se bude točit i poblíž Čadce. V květnu se štáb a protagonisté přesunou na přibližně deset dní na Barrandov, kde vznikne v jednom z filmových ateliérů velká dračí jeskyně. Pak se opět vrátí do našeho regionu.

Právě kvůli prodiskutování detailů spolupráce při natáčení pohádky doprovázel Petr Šiška třineckou starostku Věru Palkovskou při její lednové návštěvě Žiliny, partnerského města Třince. Hlavním tématem setkání s novou župankou Žilinského samosprávného kraje Erikou Jurinovou a následně s primátorem Žiliny Igorem Chomou na prahu jubilejního roku stého výročí vzniku samostatného Československa byly společné česko-slovenské aktivity a podpora vzájemné spolupráce. „Na Budatínském hradě se ještě žádná pohádka nenatáčela. Paní županka Jurinová tomu je velmi nakloněná a vstřícná,“ uvedla Palkovská.

Pohádku Když draka bolí hlava uvidí první říjnový týden v předpremiéře diváci v Třinci, Karviné, Žilině a Čadci. „Oficiální premiéra je pak naplánovaná na 24. října v pražské Lucerně, od 25. října by pohádka měla být v kinech po celé České republice,“ uzavřel Petr Šiška.

Další zprávy z regionu