Fotbalisté Oldřichovic vypsali sbírku, aby pomohli Johance

Fotbalisté Oldřichovic věděli, že jejich spoluhráč Marek Lubowiecki má s ženou Darinou nemocné dítě, ale jak je to vážné, zjistili až nedávno od Tomáše Vlachoviče. Hned nabídli pomocnou ruku a vypsali sbírku.

Trenér Oldřichovic Miloš Koloničný předává manželům Lubowieckým šek a Johance plyšového medvěda. Foto: Svatopluk Gandera

Vlachovič, kapitán týmu, nasdílel na sociální síť odkaz na webové stránky projektu Patron dětí, kde se vybíraly pro jejich dceru Johanku v celé republice peníze (19 tisíc korun) na naslouchadlo. Šlo o doplatek na zařízení, které stojí 112 tisíc korun. Osmdesát procent částky jim hradí pojišťovna.

Téměř dvouleté děvčátko trpí vzácným syndromem Hay Wells, kterým jsou v Česku postiženy jen dvě děti. Kromě řady zdravotních problémů ji sužuje i stále se zhoršující sluch, a proto, aby mohla s ostatními lépe komunikovat, potřebuje naslouchadlo.

„Těší mě, že se každý zapojil, dokonce i dorostenci. Toho si moc cením.“Česlav Marek, předseda výkonného výboru TJ Oldřichovice

„Zpráva o zdravotním stavu Johanky zasáhla celou kabinu a klub. Když se člověku narodí postižené dítě, je to asi ta nejtěžší věc, co se může rodičům stát. Vyhledával jsem si hned informace, co tahle nemoc obnáší, a bylo mi jasné, že potřebují pomoct. Iniciativa se sbírkou vzešla od hráčů, ostatní se přidávali. Těší mě, že se každý zapojil, dokonce i dorostenci. Toho si moc cením. Je to krásné gesto,“ uvedl Česlav Marek, předseda výkonného výboru TJ Oldřichovice.

Manželé obdrželi před utkáním Oldřichovic s Baškou šek na dvanáct tisíc. „Potěšili jsme je svou aktivitou a Johance se líbil i velký plyšový medvěd, který dostala,“ pokračoval Marek s tím, že v této chvíli se už na naslouchadlo získaly peníze v plné výši přes projekt Patron dětí. „My jsme akci nazvali stejně a je skvělé, že se už částka vybrala. Peníze od nás můžou využít v souvislosti s její léčbou jinak. Víme, že má Johanka více zdravotních problémů a že mají s nemocí velké výdaje. Každá koruna se jim hodí. Uvidíme, časem třeba zase něco vymyslíme, jak rodině pomoci,“ uzavřel Česlav Marek.

 

Další zprávy z regionu