Gabriela Martynková brala zlato a stříbro

Navždy si uchová v paměti počátek října letošního roku hasička Gabriela Martynková ze Stanislavic. V disciplíně TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) slavila své největší úspěchy dosavadní kariéry – druhé místo na akademickém mistrovství ČR a titul mistryně republiky mezi dobrovolnými hasičkami.

Říjen zastihl Gabrielu Martynkovou v báječné formě. Foto: archiv GM

Otevřený republikový šampionát akademiků v TFA, jehož dějištěm byla, jako již tradičně, Ostrava, se konal v půlce října. Studentka druhého ročníku oboru zdravotnický záchranář na Ostravské univerzitě se musela sklonit pouze před vítězkou Petrou Čaganovou z Olomouce.

Soutěžící absolvovali ve sportovní obuvi, ale v hasičském vybavení s tlakovou lahví na zádech náročnou trať rozdělenou do čtyř úseků. Zdolávali vrchol výškové budovy kolejí v Porubě, vybíhali až do 13. patra.

O dva týdny dříve Gabriela Martynková ovládla mistrovství České republiky dobrovolných hasičů ve Štramberku. Na loňském šampionátu ve Svitavách uzavřela první desítku, proto si letos dala za cíl probojovat se mezi pět nejlepších závodnic. Seriál kvalifikačních závodů naznačil, že by se jí to mohlo povést, skončila v něm druhá.

„Bylo mi přáno, všechno mi sedlo tak, jak mělo. Měla jsem trému, ale po stlačení prvního startovního hříbku nervozita spadla a já jsem se soustředila už jen na dráhu a na sebe. Dělala jsem to, co umím, co mám natrénováno a v čem jsem si jistá,“ vykládala Gabriela Martynková.

Přestože v přípravě zvýšila tréninkové dávky, triumf na mistrovství ji podle jejich slov překvapil. „V ženách je velká konkurence a já jsem mezi nimi v podstatě nejmladší. Prvenství mě dojalo až k slzám, protože se mi splnil můj velký sen. Teď můžu navazovat na další velké sny a postupně stoupat výš a výš,“ pokračovala.

Odvětví TFA se Martynková věnuje tři roky. Nedávno přiznala, že její nejméně oblíbenou částí jsou výběhy do schodů. „Závodilo se mi dobře, běžela jsem jako poslední. Hrozně jsem si to užívala, věděla jsem, že do toho dávám všechno. Největší strach jsem měla ze čtvrtého úseku. Byl to výběh do štramberské Trúby, což od náměstí činí 369 schodů. Byla jsem nejrychlejší, takže se jednalo o vítěznou tečku,“ usmála se Gabriela Martynková.

Jelikož si většinu nákladů spojených se soutěžením hradí z vlastní kapsy, hledá sponzory, kteří by ji v její sportovní disciplíně podporovali.

Další zprávy z regionu