Galerie na magistrátu vzpomíná na osmdesátky

Návrat do 80. let nabízí lidem galerie na chodbě třineckého magistrátu. Lidé si tam mohou prohlédnout nejen fotografie z listopadových revolučních dnů roku 1989, ale i z mladší doby.

Najdete se na fotografiích? Přijďte to zkusit. Foto: mr

Vernisáží začala včera výstava nazvaná Návraty. Lidé ji najdou ve druhém patře třineckého magistrátu. Město při její přípravě spolupracovalo se Státním okresním archivem Frýdek-Místek. Návštěvníci si mohou prohlédnout na padesát vesměs černobílých fotografií zachycují Třinec v 80. a 90 letech minulého století. K vidění jsou i dobové pohlednice a naskenované listy tehdejšího tisku, převážně Třineckého hutníku, které evokují atmosféru tehdejší doby. Neschází ani oblíbené předměty z kanceláří. Na starém psacím stroji mají všichni možnost napsat městu vzkaz, jak se jim vzpomínka na osmdesátky líbila.

„Na této výstavě se lidé mohou zastavit v čase. Podívat se, jaký Třinec tehdy byl a uvědomit si, jak moc se za těch třicet let změnil. Zvu tedy všechny občany, aby se přišli podívat. Třeba se i někde na fotografiích najdou,“ podotkla na vernisáži primátorka Třince Věra Palkovská. Zuzana Mikulová ze Státního okresního archivu Frýdek-Místek zdůraznila, že ji možnost uspořádat tuto výstavu velice těší. „Je to pro mě čest spolupracovat s místním magistrátem. Díky tomu můžeme zviditelnit práci našeho archivu. Fotografie jsou z našich sbírek obrazového materiálu. Mimochodem, dobové materiály a kroniky jsou již zdigitalizovány, takže do nich zájemci mohou nahlédnout i v klidu svého domova na počítačích,“ upozornila.

Výstava na radnici potrvá do 24. ledna 2020. Lidé ji mohou navštívit v úředních dnech.

Další zprávy z regionu