Galerie nabízí smažené nudle

Výtvarník s čínskými kořeny Zai Xu vystavuje v Galerii města Třince svou tvorbu. Jeho výstava se výstižně jmenuje Smažené nudle/Kuře po čínsku/Sladkokyselá omáčka. Výtvarník v ní o sobě prozrazuje spoustu podrobností.

Čínský výtvarník si přijel do Třince nainstalovat svou výstavu. Foto: mr

Zai Xu je umělec s čínskými kořeny pocházející z druhé generace přistěhovalců. „Čínské nudle, Kuře po čínsku a Sladkokyselá omáčka (vše názvy výstavy) vznikají přímo pro výstavní prostor naší galerie, jde tedy o unikátní počin a prezentace multimediální tvorby Zai Xua,“ nastínila kurátorka výstavy Katarína Klusová.

Sám Zai Xu o své výstavě řekl, že jde vlastně o vyjádření jeho osobnosti. „Zaměřuji se na identitu, na to, co dělá člověka člověkem. Výstava je jakousi mou autobiografií. Obsahuje fotografie, videozáznam a další artefakty, které dokumentují proces mého dospívání, od dětských let přes pubertu až k dospělosti,“ popsal umělec.

Zai Xu je zakladatelem, kurátorem a ředitelem galerie Světova 1 v Praze. Jednou z hlavních náplní tohoto prostoru je soustředění se na mladou uměleckou tvorbu a způsoby podpory začínajících autorů. Zároveň jde jeho galerie do hybridního módu spolu s výstavou a stává se současně dočasným útočištěm pro uprchlíky přicházející z Ukrajiny.

V současné době autor studuje na Akademii výtvarného umění v Praze. Ve své tvorbě se nadále zaměřuje hlouběji na jednotlivé části, jako je rasismus, vyčerpání, drogy, a jak snadné je pro diváka dosáhnout soucítěním k těmto zážitkům.

Další zprávy z regionu