Geisslerova sbírka fotografií vdechla život starému Jablunkovu

Bohatou sbírkou fotografií svého rodného města, které v pamětnících vzbuzují nostalgii, se může pochlubit Ivan Geissler z Jablunkova. Vedení města mu v letošním roce předalo ocenění Jablunkovské Jabko.

Ivan Geissler je držitelem ceny Osobnost města Jablunkova. Foto: ba

Ivan Geissler přišel na svět před 70 lety v Jablunkově. Jeho otec Miroslav pocházel z Kojkovic. „Můj děda Geissler se narodil v Plzni, jeho žena v Praze. V Plzni se narodila také moje babička Růžena Teofilová, stejně tak moje máma Jana a můj strýc. Pouze děda Rudolf Teofil byl Jablunkovan,“ poodhaluje svůj původ.

Přestože několik let bydlel s rodiči v sousedních Mostech u Jablunkova, téměř celý svůj život prožil v Jablunkově. „Narodil jsem se v domě čp. 36 na Nádražní ulici naproti kostelu. Dnes tam stojí nová budova, ve které je prodejna Orion. Později si rodiče svépomocí postavili barák pod klášterem Alžbětinek. Poté, co jsem se oženil, jsem bydlel v paneláku, pak na Školní ulici a nyní opět v bytě na ulici ČSA.

K nejvýchodnějšímu městu republiky, které v dobách jeho dětství vypadalo úplně jinak, ho váže silné pouto. „Jako kluk jsem prošel Jablunkov křížem krážem. Naše parta se scházela u kříže pod kostelem, kde je dnes bar Bolero. Fotbal jsme hrávali na hřišti s doskočištěm pod školou na Bezručově ulici. Starý Jablunkov si vybavuji moc dobře. Třeba původní Mlýnskou ulici, na které se kromě mlýna nacházela Czytelnia, truhlářství či hospoda s velkou extrovkou, kam jsme později chodívali na pivo,“ vzpomíná.

Třebaže původní domy na Folvarčku i Mlýnskou ulici ve své prvotní podobě na přelomu 70. a 80. let pohltila paneláková sídliště, díky starým fotografiím i nadále zůstávají v paměti dříve narozených občanů města.

Fotografie má od prarodičů

Do sbírání snímků se pustil rovněž Ivan Geissler. Ve své zálibě i nadále pokračuje. „Prarodiče pracovali v papírnictví, měli spoustu starých pohlednic. Část snímků mám od nich, některé od sestry a další od různých lidí, kteří mi je zapůjčili nebo zaslali mejlem. Všechny jsem si naskenoval a teď mám fotodokumentaci všech částí města – od Ameriky přes Bělou až po Žihlu. Jedná se o více než tisíc fotek, nejen historických, ale také současných. Svou sbírku jsem poskytl kronikářce města. Nechybí v ní videa povodně z roku 1970 a fotbalový zápas Spartaku proti amatérskému výběru Zambie o deset let později,“ prozrazuje Ivan Geissler.

Jeho otec Miroslav stál v roce 1963 u zrodu jablunkovského volejbalového oddílu. Mezi nejvýznamnější postavy klubu patří rovněž Ivan Geissler – byl hráčem, trenérem a pak i předsedou. Zasloužil se o vznik několika místních turnajů.

„Byl jsem nahrávačem. Hrával jsem za dopravní školu v Šumperku, jinak jsem celou dobu strávil v Jablunkově. Měl jsem nabídky z Třince a z Českého Těšína, ale rozhodl jsem se, že nikam nepůjdu. V Jablunkově jsme měli výbornou partu,“ vzpomíná vitální senior, který je spoluautorem publikace o jablunkovském fotbale. Stará se také o web fotbalového klubu.

Další zprávy z regionu