Gymnazisté zasadili stromy ve svém parku

Studenti třineckého gymnázia se pustili do úpravy svého parku před školou. Každá třída postupně nafasovala krumpáče a lopaty a pod dohledem odborníků si šla zasadit svůj strom.

Práce šlechtí, proto se pracovního nářadí chytl každý, kdo byl zrovna po ruce. Foto: mr

Většina studentů se sadbou stromů nemá žádnou zkušenost. „Já jsem sadil na naší zahradě nějaké ovocné stromky a stále žijí,“ pousmál se student Richard. Minulý týden ve středu šel i se svými spolužáky namísto do hodiny literatury ven, aby zasadili ten svůj strom. Dostali krásně vzrostlou třešeň ptačí.

Jeden strom a tolik radosti. Studenti svým přístupem ukázali, jak jsou takové akce důležité. Foto: mr

Na místě byl vedle vedení města Třince i odborník na slovo vzatý, Petr Vykrut. Položil studentům několik záludných otázek. „Jestlipak víte, jakou barvu mají květy tohoto stromu? Do jaké skupiny jej řadíme? A víte vůbec, co se pod ním dělá prvního května?“ ptal se a studenti mu na vše velice správně odpověděli, tedy že květy jsou bílé, strom se řadí mezi peckoviny a na prvního máje se pod ním líbá.

Jeden ze studentů dokonce primátorce přislíbil, že na slavnostním otevření parku 2. září veřejně přednese Máchův Máj, tedy aspoň první tři sloky.

Petr Vykrut pak prozradil, že tento druh třešně roste v přírodě i ve vyšších polohách, takže je poměrně odolný. Pak už jim jen vysvětlil, jak strom správně zasadit, aby neosychal. I další skupinky holek a kluků se pustily s chutí do výsadby. Žáci 3. A si dokonce společně zazpívali písničku Vysoký jalovec. To, že sadili třešeň, jim v tu chvíli vůbec nevadilo.

Gympark bude sloužit nejen studentům, ale i široké veřejnosti. Při jeho obnově zde vyroste 19 stromů, 21 solitérních keřů, 862 trvalek a cibulovin. Zahradníci zde budou sadit i letničky a zaměří se i na trávu. V parku přibude nový mobiliář, lavičky, koše, pískoviště a venkovní učebna.

Studenti si vzali na svá bedra výsadbu stromů a později vymalují chodníky. O park se budou také částečně starat. „Je to moc pěkný nápad. Budeme mít takovou svou zahradu. Už se těším, až si sedneme do trávy a budeme se slunit o volné hodině. To bude paráda,“ zasnila se jedna ze studentek.

 

Další zprávy z regionu