Gymnázium slaví velký angličtinářský úspěch

Obrovský úspěch, těmito slovy lze pojmenovat vítězství Gymnázia Třinec v soutěži o nejlepší Přípravné centrum Cambridge English.

Pro cenu si do Cambridge dojela sama Zlatka Bichlerová (uprostřed). Foto: archiv

Jinými slovy, na této škole se angličtina v kurzech pod vedením především Zlatky Bichlerové a ještě dvou dalších lektorek učí více než dobře.

Soutěžilo se ve třech kategoriích a Gymnázium Třinec zvítězilo v nejprestižnější z nich s názvem Nej krok za krokem příprava. „V této kategorii vybírala porota nejúspěšnější školu, která systematicky připravuje studenty ke zkouškám a v posledních třech letech zaregistrovala nejvíce kandidátů. Gymnázium Třinec se tak stalo nejlepším přípravným centrem v celé České republice, které soustavně připravuje studenty ke zkouškám Cambridge English a dosahuje při nich výborných výsledků,“ objasnila zástupkyně Cambridge Assessment English v ČR Martina Břeňová. Do soutěže se přihlašují základní a střední školy v České republice.

Gymnázium Třinec připravuje své žáky ke zkouškám Cambridge English již několik let. Každoročně kurzy navštěvuje přibližně 60 studentů. Jde o děti ve věku 12 a více let. „Obvykle vyučuji pět až šest přípravných kurzů, záleží na zájmu studentů. Studenty vždy připravujeme na cambridgeské zkoušky podle učebnic, které vydává Cambridge University Press, protože jsme za tu řadu let vyhodnotili, že jsou nejlepší,“ prozradila první dílek ke stupínku úspěšnosti Zlatka Bichlerová, koordinátorka a učitelka přípravných kurzů na Gymnáziu Třinec. Byla to právě ona, kdo si v Cambridge osobně převzal vyznamenání pro třineckou školu na slavnostním galavečeru. „Byl to úžasný zážitek a já jsem si z něj odnesla nejen spoustu dojmů, ale i inspirací pro další práci,“ usmála se Zlatka Bichlerová.

Jak Zlatka Bichlerová motivuje k učení samotné studenty? „Je to především osobní a individuální přístup. Své nadšení pro angličtinu se snažím přenést i na studenty. Připravuji pro ně slovíčka ke každé lekci a neustále píšeme slohové práce a různé testy. Pomáhá i slovní hodnocení. Snažím se jim maximálně věnovat, připravuji pro ně další doplňkové materiály, komunikuji s nimi i mimo kurzy přes Internet a asi to přináší ovoce. Ale děti na sobě musí pracovat. Bez toho to nejde,“ vysvětlovala lektorka.

Jak dále řekla, studenti mají i spoustu vlastní motivace. Certifikáty B2 First / C1 Advanced, které mohou pod vedením Zlatky Bichlerové a jejích kolegyň získat, jim usnadňují dostat se na vysoké školy v zahraničí. „V případě, že studenti složí C1 Advanced zkoušku a chtějí studovat angličtinu jako obor na vysoké škole v České republice, jsou zpravidla přijati bez přijímacích zkoušek,“ dodala Zlatka Bichlerová s tím, že jim získané cambridgeské certifikáty vylepšují i životopis při přijímacím řízení na dobrou pozici v jejich budoucím zaměstnání.

Velký úspěch školy a Zlatky Bichlerové oceňují i kolegové z branže. „Mám jazykovou školu a paní Zlatky si nesmírně vážím. Lepšího pedagoga pro děti jsem neviděla. Je velice zapálená pro výuku a první místo jí právem patří,“ chválila například Natalia Hečková.

Další zprávy z regionu