Gymplák Jakub získal řadu ocenění

Gymnázium v Třinci se může pochlubit dalším z řady úspěšných studentů. Jakub Kijonka říká, že právě tato škola mu výrazně pomáhá uspět. Mladý muž má v kapse nejen diplomy ze soutěží, ale i přijetí na právnickou fakultu v Brně.

Jakub Kijonka na lavičce před třineckým gymnáziem. Foto: mr

Když náměstek hejtmana Stanislav Fowarczny předával ocenění nejúspěšnějším středoškolákům, byl mezi mini i Jakub Kijonka, student Gymnázia Třinec. Nyní je v maturitním ročníku, ale je klidný a usměvavý. Aby ne, úspěchy v soutěžích mu totiž zaručily přijetí na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, aniž by musel dělat přijímačky. „Je to velice příjemné, nemusím se stresovat a můžu se soustředit na dokončení gymnázia,“ je spokojený Jakub.

Jeho oblíbenými předměty jsou němčina a dějepis. „Mým největším úspěchem je první místo v celostátní konverzační soutěži. V dějepise jsem zase zvítězil v krajském kole,“ prozradil na sebe student.

Proč jej chytla zrovna němčina? „Je to takový návrat ke kořenům. Moji předci byli slezští Němci, pamatuji si na prababičku, která mluvila německy a mě to už jako malé dítě zaujalo. Rozhodl jsem se, že se tomuto jazyku budu více věnovat,“ pokračoval Jakub.

Podle něj je němčina řeč krásná. „Oproti angličtině má třeba zdrobněliny, dá se v ní vyjádřit daleko více věcí. Fascinuje mě, kolik existuje dialektů,“ vysvětloval.

Obdobně kladný vztah má i k historii. I zde ho podporuje rodina. „Můj otec je velký patriot. Neustále si doma pouštíme českou klasickou hudbu. Byl to také on, kdo mě vzal kdysi poprvé do Prahy a ukazoval mi naše významné památky. Myslím, že už tehdy mě naše dějiny začaly zajímat a ten zájem přetrvává dodnes,“ pokračoval Jakub.

A protože ho zajímá i právo, vybral si právnickou fakultu s cílem stát se jednou soudcem. „Hodně spolužáků ještě neví, kam si podá přihlášku. Já v tom mám jasno už dlouho. Jsem rád, že mi soutěže dopomohly k mému cíli,“ řekl také student. Zdůraznil, že mu vychází vstříc i učitelé z gymnázia.

Ceny putovaly i do Těšína
Svého zástupce mezi oceněnými má i českotěšínské Gymnázium Josefa Božka. Konkrétně Vojtěcha Glombíčka. „Cenu jsem získal za úspěch v celostátním kole soutěže programování mikroelektroniky,“ svěřil se student s tím, že v budoucnu plánuje tento obor studovat na VUT.

Klára Kupková z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně si cenu zasloužila za svou dobrovolnickou činnost jak ve škole, tak v soukromém životě. „Do budoucna bych se ráda dostala na Českou zemědělskou univerzitu v Praze, na které chci uplatnit své vzdělání ze střední školy, kde studuji obor ekologie a životní prostředí. Chci se pokusit zanechat tento svět o trochu lepším, než jaký byl, když jsem na něj přišla – což je citát od Roberta Baden-Powella,“ doplnila úspěšná studentka Kupková.

Další zprávy z regionu