Hasiči rozváží po kraji vakcíny proti covidu

Pět hasičských vozidel se speciálními miniledničkami rozvezlo již druhé pondělí dopoledne do očkovacích center Moravskoslezského kraje všechny přidělené vakcíny proti covidu-19.  V rozvozu budou pokračovat.

Vakcíny i s ledničkou se vejdou do běžného kufru auta. Foto: HZS MSK

První distribuce několika stovek ampulí s pěti až šesti dávkami začala minulé pondělí, hasiči se o transport očkovacích látek po kraji budou zřejmě starat minimálně několik měsíců, a to až do odvolání.

Dnes přišla čerstvá informace z kraje, že na cestě je dalších 8400 vakcín, které míří do Fakultní nemocnice Ostrava. „Následně budou distribuovány do více než 150 zařízení v sociální oblasti v Moravskoslezském kraji. Přesněji, 1500 vakcín do domovů pro osoby se zdravotním postižením, necelých pět tisíc do domovů seniorů a dva tisíce vakcín do domovů se zvláštním režimem, a to podle projeveného zájmu v jednotlivých zařízeních,“ sdělila krajská tisková mluvčí Nikola Birklenová.

O očkování projevilo k dnešnímu dni zájem téměř pět tisíc uživatelů/klientů a více než tři tisíce zaměstnanců sociálních služeb. Do domovů, které budou schopny začít očkovat tento týden, se očkovací látky dostanou ve čtvrtek a v pátek.

„Vakcíny překládal i toto pondělí ráno z mrazicích boxů do hasičských miniledniček zdravotnický personál přímo ve Fakultní nemocnici, do aut si je už donesli hasiči,“ potvrdil mluvčí hasičů Petr Kůdela. Vysvětlil také, že miniledničky se pohodlně vejdou do kufru hasičských osobních automobilů. Pokud jsou zadní prostory aut větší, jsou zde během cesty do okresů připoutány. Garantují zachování předepsané teploty pro celou dobu transportu.

„Rozvozové trasy pěti hasičských vozidel po kraji jsou v současnosti naplánovány do dvou desítek zdravotnických zařízení v Moravskoslezském kraji. Čtyři vozidla vždy s jedním hasičem jsou z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který tento transport vakcín koordinuje,“ pokračoval mluvčí a doplnil, že páté vozidlo je z jednotky dobrovolných hasičů Ostrava-Radvanice, která odvezla ampule z Fakultní nemocnice do Městské nemocnice Ostrava a do Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Další zprávy z regionu