Hasiči sundají sníh ze střech, jen když ohrožuje zdraví lidí

Teplé počasí a tání může zapříčinit pád sněhu či rampouchů ze střech domů. Hasiči upozorňují, že na tyto práce by si lidé měli najmout soukromou firmu. Seznam mají na svém webu.

Rampouchy mohou být při tání dost nebezpečné. Ilustrační foto: Wood photo created by welcomia - www.freepik.com

Vzhledem k aktuální sněhové nadílce a pokračujícímu tání vydává Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje na svém webu www.hzsmsk.cz aktuální seznam firem (s jejich adresou, telefonními a e-mailovými kontakty), které jsou ochotny odstraňovat sníh, led a nebezpečné ledové rampouchy ze střech objektů za úplatu.

„Hasiči totiž budou opět vyjíždět jen tam, kde hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů, v ostatních případech budou žadatele o pomoc odkazovat na komerční služby,“ vysvětlil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Na začátku letošního roku je v tradičním seznamu, děleném podle okresů, celkem 89 firem. Jen minimum z nich se během zimy z tohoto seznamu odhlašuje. Seznam, otevřený pro všechny subjekty (nahlášení je jednoduché, postup je dole pod firmami), bude nyní k dispozici po celé zimní období s pravidelnými týdenními aktualizacemi.

„V první řadě je potřeba zdůraznit, že pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů ze střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách,“ upozornil mluvčí.

Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet.

Lepší možnost pomoci s větší dávkou sněhu a ledu na střechách mívají dobrovolní a podnikoví hasiči, kteří se mohou s vedením jednotlivých obcí dohodnout na odstranění sněhu a ledu ze střech objektů v jejich správě.

Další zprávy z regionu