Hasiči tahali tele z úzké studny, přežilo a šlo se pást

Třísetkilové tele tahali třinečtí hasiči z úzké studny. Spadlo tam během pastvy. Nakonec se náročná záchrana podařila a tele vyvázlo bez větších zranění.

Tele nemělo šanci se dostat ze studni samo. Foto: hasiči

Profesionální hasiči z Třince spolu s jednotkou dobrovolných hasičů z Gutů se sešli v pátek dopoledne na pastvině. Jedno z telat tam totiž spadlo do nevábné a úzké betonové studně a samozřejmě už nemohlo ven. Stalo se to v třinecké místní části Oldřichovice.

„Studna byla už v dávné minulosti postavena na pasece asi sto metrů od příjezdové cesty. Tele zaplňovalo celý prostor studny, žalostně bučelo asi metr pod úrovni terénu, stejně jako jeho matka opodál. Protože nohy mělo vmáčknuté pod sebou, hasiči nemohli při jeho vyproštění použít tradiční popruhy,“ popsal tiskový mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Pohotová chytrost a um hasičů ale opět slavily úspěch. „Po dohodě s majitelkou stáda byl rychle přivolán traktorbagr z nedaleké stavby, který zhruba metr vysokou betonovou skruž v zemi obhrabal. Skruž byla opatrně odsunuta, aby nepřekážela v dalším postupu záchrany,“ pokračoval mluvčí.

Práce na záchraně telete byla náročná. Foto: hasiči

V tento okamžik pak hasiči vytáhli tele vlastníma rukama. „Kromě několika odřenin nejevilo na první pohled žádné známky újmy na zdraví a vesele odběhlo na tolik vysněnou šťavnatou pastvu,“ oddychl si Petr Kůdela.

Hasiči si mezi náhradní varianty připravili hasičský jeřáb a pneumatickou sbíječku. Těch už nebylo zapotřebí.

Spokojená byla jak matka telete, která doprovázela zásah třineckých hasičů hlasitými projevy, tak i velitel zásahu jak s rychlostí záchrany, tak s aktivním přístupem kolegů z jednotky dobrovolných hasičů Třinec-Guty. „Na záchraně telete pracovali i přes své mládí doslova bez dechu,“ poznamenal zkušený profesionální hasič.

Nakonec ale vše dopadlo dobře a telátko se šlo pást. Foto: hasiči

„A kdo mohl za to, že telátko skončilo ve studni? Žádní vetřelci, ale jeho otec – statný býk (prý 1200 kg živé váhy/hmotnosti), který se na začátku našeho příběhu se šťastným koncem opřel do horní metrové skruže a hravě ji odsunul stranou,“ dodal s úsměvem Petr Kůdela.

Další zprávy z regionu