Hasiči z Gutů dostanou stříkačku

Se starým vybavením se potýkají dobrovolní hasiči z Gutů. A to už téměř 20 let patří do kategorie JPO II s dobou výjezdu do pěti minut v minimálním osazení čtyř členů. Stejnou dobu používají i současnou stříkačku.

Bukovečtí hasiči obohatili před nedávnem vozový park. Ty z Gutů to čeká za rok. Foto: ba

Od zastupitelů na konci roku přišla dobrá zpráva. „Jakožto zřizovatel jsme požádali o dotaci na pořízení stříkačky. Bohužel jsme se dostali pod čáru. Nakonec ale ne všichni dotačního titulu využili, takže jsme dotaci nakonec získali,“ podotkla primátorka Třince Věra Palkovská.

Zastupitelé Třince pak v prosinci schválili dofinancování rozdílu mezi celkovou cenou a dotací, a to z vlastních zdrojů. „Dotace činí čtyři miliony korun. Kraj poskytne dva miliony. A protože stříkačka vyjde zhruba na deset milionů, my poskytneme zbytek, tedy čtyři miliony korun,“ upřesnila primátorka.

Přestože jde pro hasiče o dobrou zprávu, na nový stroj si budou muset ještě počkat. Město nyní schválí kupní smlouvu, ale cisterna se začne vyrábět až poté. Hotová by měla být nejdříve příští rok na jaře.

„Máme samozřejmě obrovskou radost. Cisterna, kterou máme, už nás totiž opouští. Je tedy otázka, zda se vyplatí ji vůbec opravovat,“ reagoval náměstek starosty tamních dobráků Josef Saran na návrh, že by jejich stará stříkačka ještě někde mohla posloužit. Vysvětlil, že už má pokaždé problém při pravidelné technické prohlídce. Navíc podle něj není ani dobře technicky vybavená. „Šlo o jednu z prvních cisteren tohoto typu a je zkrátka už za zenitem,“ upozornil Josef Saran.

Na novou stříkačku se spolu se svými kolegy nesmírně těší. Kvituje nejen to, že bude mít lepší technické vybavení, ale i o 600 litrů větší cisternu. Samotné auto se pyšní i silnějším motorem. A to se hasičům hodí. „Například minulý rok jsme jeli k požáru do Vělopolí. Bylo to v prosinci, když napadl sníh a všude byl led. Měli jsme velký problém se dostat na místo,“ poukázal Josef Saran. Doplnil, že dobrovolní hasiči z Gutů v loňském roce zasahovali u 158 událostí.

Další zprávy z regionu