Havarijní mosty děsí obce, na opravy nejsou peníze

Nemusí být ani velké a ani významné. Přesto, když jsou v havarijním stavu, mohou ohrozit zdraví a životy lidí. Řeč je o mostcích, které dělají vrásky nejednomu starostovi.

Most v Komorní Lhotce je v tak špatném stavu, že se musí začít opravovat okamžitě. Foto: mr

„U nás v Hnojníku máme takové rovnou dva. Oba pochází z padesátých let a oba jsou v havarijním stavu, a to v takovém, že už nejdou zrekonstruovat, ale musí se shodit a postavit nové. Levná varianta neexistuje, oba nás vyjdou dohromady na deset milionů korun,“ řekl starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Jeden z hnojnických mostků sice jde objet, ale v takovém případě by to řidič musel vzít přes Komorní Lhotku a Horní Tošanovice. Druhý objet nejde. „Přitom oba hrozí zřícením, proto jsme museli omezit nosnost na dvě tuny, což v praxi znamená, že osobní auto projet může, ale třeba hasiči s plnou cisternou? Tak ti už by mohli mít problém,“ nastínil starosta. Situaci se snaží aktivně řešit, a má proto na stole stavební povolení na oba mostky. „Bohužel musíme čekat na vypsání dotačního titulu. Osobně jsem mluvil s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou. Slíbila, že do konce roku dotační titul na stavby mostků pro obce vyhlásí,“ pokrčil rameny Miroslav Molin s tím, že teoreticky by mohl pomoct i kraj. Na katastru obce ho pak trápí i jeden brod, kudy lidé jezdí. V místě je lávka pro pěší, ale auta tam jezdí přes vodu. „Nebude s tím problém do chvíle, kdy někdo z obyvatel bude potřebovat nutně sanitku a zrovna tam poteče velká voda a projet nepůjde. I proto by tam bylo potřebné postavit nový most. To už ale bude muset rozhodnout příští zastupitelstvo,“ doplnil Molin.

Problémy s mosty řeší také Komorní Lhotka, Písek či Mosty u Jablunkova. Více si o nich přečtěte v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu