Havarijní stav střechy musí obec vyřešit co nejdříve

Střecha budovy Základní školy s polským vyučovacím jazykem a Mateřské školy s polským vyučovacím jazykem Hrádek je v havarijním stavu a zatéká do ní. Obec pro opravu počítala s dotací, ale neuspěla.

Ředitelka s kyblíkem, kterých je na půdě kvůli dešti několik. Foto: tm

Rozpočet na rekonstrukci však šplhá stále nahoru. Přesto se ještě o letošních prázdninách opravovat nebude. Situací se budou zabývat zastupitelé na příštím zasedání. „Střecha je špatná. Když prší, máme na půdě rozmístěny kbelíky různých velikostí, aby zachytily vodu. Trvá to již několik let,“ nastínila ředitelka školy Katarzyna Şafak.

„Polskou školu bereme, co se týče obecních priorit, jakou druhou v pořadí. Oprava je i v našem zájmu, protože se jedná o obecní budovu,“ řekl starosta Hrádku Robert Borski. Obec však neuspěla s žádostí o dotaci. „Ale máme několik variant, jak vše vyřešit. Ve hře je i možnost půjčky, ale budeme se pokoušet o získání jiné dotace,“ doplnil starosta.

Obec si zároveň nechala udělat nový rozpočet na rekonstrukci školy, protože ceny letí nahoru. „Původně jsme počítali s částkou 15 milionů korun, včera jsem se dozvěděl aktuální částku čítající 18 milionů. Na druhou stranu se může stát, že zakázku vysoutěžíme za nižší cenu,“ doufá Borski.

Jedno je jisté. Letos o prázdninách stavební práce ještě nezačnou, což je pro Hrádecké nemilé. Na nově vzniklou situaci budou reagovat zastupitelé obce na svém příštím zasedání v září.

Oprava střechy přinese dětem také novou učebnu, která má v půdní vestavbě vzniknout. „Kvůli chybějícím prostorám učíme i ve školní jídelně vedle kuchyně. Podmínky nejsou úplně ideální, protože místnost není náležitě vybavena. Navíc z kuchyně jsme rušeni spotřebiči,“ řekla ředitelka Şafak.

Podle ní by rekonstrukcí na půdě vznikla jedna velká učebna, která by vše vyřešila. Dopoledne by sloužila k výuce, odpoledne třeba jako školní družina. Hrádecká škola je malotřídní do 5. ročníku. Poté žáci docházejí většinou buď do Jablunkova, nebo do Bystřice.

Další zprávy z regionu