Hledá se zubař, zn. spěchá

Akutní nedostatek zubařů řeší snad všechny regiony v ČR. Nejinak je tomu na Třinecku. Primátorka Třince Věra Palkovská se proto sešla s děkanem Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislavem Maďarem, aby se pokusili najít řešení.

Děkan Rastislav Maďar zvažuje, že by mohli budoucí zubaři studovat v Ostravě. Foto: archiv lékaře

„V našem městě je zubařů málo, dokonce víme o několika, kteří už brzy odejdou do důchodu a nemají za sebe náhradu. Situace začíná být tristní,“ uvědomuje si primátorka, která se ocitla v nové roli členky Správní rady Ostravské univerzity, do níž ji 24. května jmenoval ministr školství Robert Plaga.

„Je pro mne naprostou prioritou, abychom tuto situaci začali řešit. Jednou z možností je otevření studijního programu Stomatologie právě na Ostravské univerzitě. Tím by byla naděje, že mladí lidé, kteří tento obor vystudují, neodejdou do jiných regionů, ale zůstanou u nás,“ argumentovala Věra Palkovská. Po jednání s Rastislavem Maďarem prozradila, že je reálná šance, aby budoucí zubaři mohli v Ostravě začít studovat už od září příštího roku.

Primátorka pak řešila s děkanem Maďarem i pokračování univerzity třetího věku, kterou Ostravská univerzita pořádá ve spolupráci s městem Třinec už téměř dvacet let. Lékařská fakulta se do přednášek aktivně zapojuje a její vyučující oslovují třinecké posluchače poutavými tématy z oblasti medicíny. V posledním semestru, který v Třinci začne 31. srpna, se studenti-senioři mohou těšit i na přednášku Rastislava Maďara.

„O univerzitu třetího věku je v Třinci stále nebývale velký zájem, má už 1700 absolventů, proto chceme otevřít další, už 10. dvouletý běh,“ dodala primátorka.

Další zprávy z regionu