Hluk z obchvatu si měří sami

Neustálé stížnosti místních obyvatel na hluk z dopravy z obchvatu Třince v úseku Třanovice-Nebory vedly vedení Stříteže k pořízení hlukoměru. Ten nyní prokáže, zda jsou stížnosti lidí oprávněné. A protože je mobilní, mohou s ním měřit hlukové zatížení na více místech v obci.

Hlukoměr je malý a mobilní. Starostka Stříteže Michaela Porvisová jej instaluje u jednoho z tamních domů. Foto: tm

Minulý týden obec zařízení dostala a ihned dodala majitelce jednoho z domů, kde si na hluk stěžují. „Jezdím autem, chápu nutnost obchvatu. Nevadí mi ani pohled na dálniční most, který máme na dohled od domu. Vadí mi ale, že ve 21. století nestavíme hlukové stěny tak, aby hluk pohltily,“ svěřila se Anna Stryjová, která bydlí asi 200 metrů od zmíněného mostu směrem ke katastru s Ropicí.

„Navíc mám pocit, že hluk není ani ze samotného mostu, ale odráží se z větší dálky. V domě většina z nás spí právě na straně k obchvatu, takže při otevřeném okně je vše slyšet. Samozřejmě záleží i na směru větru, bohužel právě od jihu fouká nejčastěji,“ pokračovala žena, podle které by stačilo inspirovat se v sousedním Polsku, kde jsou protihlukové stěny nahnuty k vozovce, takže se hluk nerozléhá do okolí.

Starostka Stříteže Michaela Porvisová jí předala přístroj. Je to malá krabička, která vysílá údaje do počítače na obecním úřadě.

„Chceme mít v rukách nějaké údaje, ač je nám jasné, že je nelze úplně porovnat s čísly, která bude mít Ředitelství silnic a dálnic. Pochopitelně jinak vyzní měření ve dne a naopak v noci, jiná čísla budou v pracovní dny a naopak o víkendech. Je to složité, uvidíme,“ pověděla starostka. Mobilní hlukoměr postupně dostanou domácnosti, které si na hluk stěžovaly, ale obec chce zkusit měření i v jiných lokalitách.

Měření hluku na nově provozované komunikaci Třanovice–Nebory Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo loni v říjnu, a ještě není u konce. Probíhá ve dvou etapách – na podzim 2023 a na jaře letošního roku. „Stanovená měřicí místa vychází z hlukové studie, kterou odsouhlasila krajská hygiena,“ upřesnil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Další zprávy z regionu