Hnojničtí proinvestují miliony

Lidé z Hnojníku mohou letos očekávat několik důležitých investičních akcí. Podstatné je, že ve většině z nich se vedení obce nespoléhá na vlastní rozpočet, ale snaží se sehnat peníze z dotací.

Ilustrační foto.

„V první řadě máme naplánovanou rekonstrukci s prodloužením vodovodního řádu v místní části Novákovice. Sehnali jsme dotaci ve výši 2,7 milionu korun, zbytek do 5,5 milionu musíme dát z vlastních zdrojů. Výběrové řízení na dodavatele stavby už máme za sebou, takže po podpisu smluv se bude moci začít,“ uvedl starosta Hnojníku Miroslav Molin.

Obci se podařilo získat dotaci i na vybavení odborných školních učeben Masarykovy základní školy. Tam dělá podíl podpory dokonce 90 procent. Celková výše investice činí 3,7 milionu korun. Výběrové řízení ale může tuto částku snížit.

Hnojník bude pokračovat také v budování svého bytového fondu. Nad prodejnou Květinka vznikne nový byt, který obec postaví ze svých zdrojů. „Loni jsme již vybudovali dva byty, o které se řádně staráme,“ zdůraznil starosta.

Podařilo se již také vyřídit stavební povolení pro výstavbu chodníku od nákupního střediska směrem ke Komorní Lhotce. Nyní je ve fázi příprav výběrového řízení na dodavatele stavby. Předpokládá se, že investice vyjde na čtyři miliony korun. „V tomto případě jsme o dotaci již žádali, ale nebyli jsme úspěšní. Pokusíme se o ni tedy ještě jednou. Pokud se to nepodaří, jsou zastupitelé připraveni odhlasovat financování z obecních peněz,“ vysvětloval hnojnický starosta.

O dalších investicích obce se dočtete v připravovaném vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu