Hnojník by mohli hlídat obecní policisté

Pro větší pocit bezpečí lidí, pro ochranu jejich majetku, pro zklidnění dopravy, ale i pro dodržování vyhlášek by mohla výhledově vzniknout v Hnojníku obecní policie. Její zřízení zvažuje starosta Miroslav Molin.

V Hnojníku by vedle Policie ČR mohla sídlit i ta obecní. Foto: mr

Na vedení Hnojníku se  čím dál častěji obracejí lidé a volají po zřízení vyhlášky o rušení klidu o nedělích a svátcích. Starosta obce sice není úplně přesvědčený, že má tato vyhláška smysl, ale na druhou stranu ji neodmítá.

„Ovšem tady je třeba si uvědomit jednu věc. Pokud vyhlášku schválíme, kdo bude její plnění dodržovat?“ položil si řečnickou otázku starosta Miroslav Molin.

Podle něj by to v praxi vypadalo tak, že případné nedodržení vyhlášky by soused nahlásil na přestupkové oddělní třineckého magistrátu, to by věc prošetřilo, a pokud by shledalo, že je stížnost oprávněná, vyřešilo by ji pokutou. „Tyto peníze by zůstaly Třinci, což se mi samozřejmě nelíbí. Proto bych rád otevřel téma zřízení naší obecní policie. A to samozřejmě i z mnoha dalších důvodů,“ zdůraznil Molin.

V Hnojníku v současné době sídlí i Policie ČR. Podle starosty to ale obci moc výhod nepřináší. „Ano, hlídají ráno přechod u školy, ale jinak samozřejmě řeší kriminalitu v celém regionu,“ pokrčil rameny starosta s tím, že obecní policie by měla na starost i bezpečnost chodců. Navíc by obec mohla pořídit stacionární měřič rychlosti, jehož provoz by měli na starost právě noví strážníci.

Starosta se proto hodlá obrátit na zastupitele a tuto myšlenku prodiskutovat. „Otázka bezpečnosti pro naše občany je velice důležitá. Obecní policie by nám v mnoha věcech prospěla. Je tedy jen na nás, jestli najdeme odvahu ji u nás zřídit, i když to určitě nebude jednoduché,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu