Hnojník dal zelenou výstavbě kanalizace

Zastupitelé Hnojníku se na svém dubnovém jednání utvrdili, že obec se přece jen pustí do výstavby splaškové kanalizace. Schválili pořízení 70milionového úvěru.

Zastupitelé včetně vedení obce zvedli ruku pro přijetí úvěru na výstavbu kanalizace. Foto: mr

Obec už v lednu zahájila výstavbu elektrických přípojek pro jednotlivé přečerpávací stanice a samotnou čističku odpadních vod. Tyto práce sice byly součástí celého projektu, nikoliv výběrového řízení.

„V tuto chvíli tedy můžeme říct, že máme stavební povolení, máme vybraného zhotovitele a nyní už jsme si zajistili i financování pro celý průběh stavby,“ zhodnotil starosta Hnojníku Miroslav Molin s tím, že pokud se nikdo z účastníků výběrového řízení neodvolá, může obec podepsat smlouvu se zhotovitelem a začít stavět.

„Podle smlouvy má firma na svou práci lhůtu 450 dnů od podepsání smlouvy. Hotovo přitom musí být do konce roku 2024, takže by se mohlo začít stavět v červnu, ale stejně tak i na jaře příštího roku. Záleží to na firmě a jejím harmonogramu,“ vysvětlil starosta.

Obci se na výstavbu kanalizace podařilo získat dotaci 105 milionů korun. Podle projektu má výstavba přijít na 160 milionů korun, ale Hnojničtí se pojistili úvěrem ve výši 70 milionů korun. „Musíme počítat s tím, že na stavbě vzniknou vícepráce a prodraží se, takže si tvoříme vatu, abychom i tuto situaci ustáli. Navíc u vybrané banky neneseme riziko sankčního postihu za nevybrání celé částky,“ argumentoval Molin.

Obec by potřebovala například opravit dva havarijní mosty. Chce vybudovat nový sběrný dvůr, postavit parkoviště, rozšířit hřbitov a investovat do obou svých škol. „Evergreenem je pak výstavba našeho kulturního domu. Nevím, jestli si to někteří zastupitelé uvědomují, ale už před lety se naši občané v referendu rozhodli, že kulturní dům chtějí. Podle mě si ho zaslouží, a i když dnešní doba kultuře zrovna nepřeje, věřím, že přijde čas, kdy se zase budeme chtít bavit. No a dnes nemáme kde,“ povzdechl si Molin.

Další zprávy z regionu