Hnojník přišel o svou zubařku, odchází

Vleklý spor o zubní ordinaci v Hnojníku je u konce. Z výsledku nejsou moc nadšení pacienti, naopak důvod ke spokojenosti mají rodiče tamních školáků. Zubařka totiž už mnoho let sídlila v budově základní školy, která se ale potýká s akutním nedostatkem tříd.

Ordinace je nyní v prostorách školy. Foto: mr

Své křeslo nyní přestěhuje do nových prostor v nedaleké Komorní Lhotce a škola může využít uvolněnou „třídu“ pro své potřeby.

Základní škola v Hnojníku je dětmi naplněná k prasknutí. Chybí učebny i prostor pro družinu. Přesto se v části školy, namísto výuky, ošetřují zuby. „A protože jsou děti pro nás na prvním místě, rozhodli jsme se dát paní zubařce výpověď z nájmu. Pronájem prostor školy soukromému subjektu nemůže omezovat vzdělávání. Uvědomujeme si důležitost stomatologické péče a její dostupnost. Našim cílem rozhodně nebylo připravit Hnojník o zubaře. Naopak, chtěli jsme pomoct najít náhradní prostory pro ordinaci v obci, aby byli všichni spokojení,“ uvedla ředitelka školy Dagmar Tobolová.

Pokračovala, že když se zpráva o konci zubní ambulance rozkřikla, mnoho lidí začalo vedení školy vinit, že kvůli němu obec o svou zubařku přijde. „Přitom jsem byla ochotná udělat ústupek, a ještě rok s výpovědí počkat. Nakonec to ale všechno dopadlo jinak. Paní zubařka si našla místo pro ordinaci v Komorní Lhotce. Je to odsud jen pár kilometrů, dojezdová vzdálenost je pro místní dostupná. Takže si myslím, že spokojení můžeme být všichni,“ je přesvědčená ředitelka. Pro ni je nejdůležitější, že má škola zpátky své prostory pro děti.

Nejpozději na začátku října tohoto roku v nich vnikne kmenová učebna, kabinet a také odpolední družina. „Naše škola má zcela naplněnou kapacitu. Některé zájemce musím dokonce odmítat. Toto nám aspoň částečně pomůže,“ dodala.

Starostka Hnojníku Dagmar Malíková není z rozuzlení situace úplně nadšená. „Chtěli jsme nabídnout paní zubařce prostory v bývalém hotelu Park, ale nakonec se to časově nesešlo. Na druhou stranu ale ordinace nebude daleko. Navíc u nás vzniká i nová zubní ordinace,“ těší starostku.

Obec má i tak v plánu prostory bývalého hotelu předělat na zdravotnické centrum. Mohla by tam sídlit mimo jiné gynekologie nebo rehabilitace.

Zubařka Kateřina Mírová se odmítla k situaci vyjadřovat. Uvedla, že její pacienti vědí, k čemu v Hnojníku došlo. Ona sama se chce v klidu věnovat své práci.

Další zprávy z regionu