Hnojník staví chodník pro větší bezpečnost dětí

„Konečně,“ komentoval starosta Hnojníku Miroslav Molin, když začal mluvit o novém úseku chodníku, který se právě v obci začal stavět. O jeho výstavbu usiluje obec několik let.

„Už v roce 2013 začal vznikat projekt na jeho výstavbu. Natřikrát jsme žádali o dotaci a nebyli jsme úspěšní. Ne, že by byl projekt špatný, to vůbec ne. Jen jsme při hodnocení dostávali málo bodů. To proto, že zde nikoho nesrazilo auto,“ podotkl ironicky starosta a dodal, že po pěti letech čekání tak konečně mohou stavět něco, co už zde dávno mělo být.

Tento rok ale Hnojník s žádostí o dotační peníze konečně uspěl. Díky tomu může postavit chodník o délce 220 metrů, který budou využívat převážně děti jdoucí do školy, ale i dospělí, kteří si půjdou nakoupit do místního obchodu.

Stavba je náročnější, protože spolu s ní se musí položit i trubky na dešťovou vodu. Na úseku je také hodně rodinný domků, u nichž se musí udělat přejezdy. „Výběrové řízení na dodavatele stavby jsme provedli už loni, ale pak jsme čekali na příznivé počasí. Nemělo smysl začínat na podzim,“ pokračoval Molin. Chodník bude ze zámkové dlažby a vyjde na 3,7 milionu korun. 2,1 milionu dostane obec zpět formou dotace. Zbytek uhradí ze svého rozpočtu.

Na výstavbu chodníku by obec chtěla navázat dalšími akcemi. První je vybudování osvětleného přechodu pro chodce přes hlavní silnice od nákupního centra k zámku. „Bohužel zde nás brzdí nevyjasnění majetkové vztahy. Čekáme na nového vlastníka zámku, protože část pozemku, který potřebujeme, zasahuje na jeho území,“ povzdychl si starosta.

O dalších plánech obce se můžete dočíst v aktuálním čísle Třineckého hutníku 

Další zprávy z regionu