Hnojník váhá, kam vloží miliony

Na křižovatce stojí vedení obce Hnojník. Před sebou má připravené projekty za miliony korun, ale všechny realizovat nezvládne. Zastupitelstvo přitom může rozhodnout až koncem března.

Základní a mateřská škola v Hnojníku potřebuje nejen nové kuchyně, ale i prostory. Foto: mr

Investovat do škol, do havarijních mostů, vybudovat kulturní dům a přestěhovat obecní úřad do vyhovujících prostor, nebo se pustit do náročné výstavby kanalizace? Tuto zapeklitou otázku nyní řeší vedení Hnojníku.

„Už loni jsme měli rekonstruovat kuchyň a jídelnu v naší polské škole. Podle původního odhadu se měla cena pohybovat kolem pěti milionů korun. Na akci jsme dostali dokonce i dotaci. Jenže podle projektu se částka zdvoj-násobila, takže jsme přípravy přerušili a hledáme úspornější variantu,“ vysvětlil starosta Miroslav Molin.

Jak dále řekl, obdobně po opravách volá i česká škola. „Pak tady máme dva mostky, které sice stále nějak udržujeme, ale jejich stav je tristní a musíme s nimi něco urychleně dělat. Rekonstrukce přitom vyjde až na 10 milionů korun,“ pokračoval Molin.

Neposledně je zde už tolikrát skloňovaná výstavba kulturního domu. Obec nemá žádný sál pro veřejnost a chce své komunitní centrum, kde by se konaly kulturní akce. Zároveň má v objektu vzniknout obecní úřad, jelikož ten stávající se tísní v nedostatečných prostorách.

„A pak máme před sebou projekt kanalizace, který odhadem vyjde na 160 milionů korun. Částka se ale může navýšit, protože je více než pravděpodobné, že zde vzniknou vícepráce, které investici prodraží i o několik milionů korun,“ zdůraznil starosta. Obci se na kanalizaci po-dařilo získat dotaci, ale musí doplatit nejméně dalších 60 milionů korun.

Kanalizace se navíc netýká všech obyvatel obce, může se na ni napojit asi jen tisícovka lidí. „A zde jsme u hlavního problému. Koronavirus nám zamíchal kartami. Máme v tuto chvíli pochybnosti, zda se nám bude dařit ufinancovat úvěr. A pak je tady i další problém, lidé budou muset zaplatit za svou přípojku, ale co když na ni nebudou mít peníze, když kvůli covidu přišli o výdělky?“ ptá se sám sebe starosta.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu