Horní Lomná v cyklotrasu znovu jen doufá

Už podruhé se Horní Lomná pokoušela získat dotaci na cyklotrasu za 17,5 milionu korun. Ani tentokrát však nebyla úspěšná. Milovníci projížděk na kole proto své výlety na vyhrazených stezkách budou nuceni skončit už v Dolní Lomné.

Současné vedení Horní Lomné převzalo plán na vybudování dvoukilometrové cyklotrasy od svých předchůdců, kteří se už v loňském roce pokoušeli o získání financí. Tehdy však měl dotační úřad ke stavbě výhrady, na nichž musela obec zapracovat.

„Projekt proto naši předchůdci pozměnili a během letošního jara jsme se ucházeli o peníze v dotační výzvě Státního fondu dopravní infrastruktury. V minulých týdnech nám položili doplňující otázky na detaily, které jim nebyly zřejmé,“ přiblížil starosta Horní Lomné Kamil Kawulok a dodal, že všechny dotazy obec zodpověděla.

Vedení obce proto věřilo, že státní fond 85procentní kofinancování stezky pro cyklisty v Horní Lomné schválí, to se ale nestalo. „Výsledek jsme se dozvěděli před pár dny a moc nás zklamal,“ posteskl si starosta. „V projektu jsme sice neměli žádné chyby, ale o peníze žádalo příliš mnoho subjektů. Z více než 70 vybrali jen 29 a my jsme se mezi ně nedostali,“ vysvětlil.

Na obecním úřadu ovšem nevěší hlavu. Na podzim by se měla objevit další výzva, do níž se chce Horní Lomná opět zapojit. „Je to projekt za 17,5 milionu korun, proto bez dotace stavbu nezaplatíme. My si teď budeme muset sednout a probrat, co můžeme udělat pro to, aby se naše šance na podzim zvýšila,“ řekl.

Světlo naděje však Kawulok vidí v již stavěné cyklotrase v Dolní Lomné. „Když naši sousedé přivedou svou část stezky až k hranici našeho katastru, což se jim má podařit ještě letos, mohli bychom u vyhodnocování dostat bodíky navíc,“ prozradil starosta.

Ve včasné dokončení trasy v Dolní Lomné věří i její starostka Renata Pavlinová. „Obec předala staveniště a firma už začala s pracemi. Podle smlouvy by měla být naše část hotová do 30. září,“ doplnila.

Další zprávy z regionu