Horní Lomnou čeká rekordní rok

Měsíce a roky náročných příprav jsou pomalu minulostí a v Horní Lomné se zraky všech upírají k roku 2021. V nadcházejícím roce se totiž obec chystá proinvestovat prozatím největší částku ve své historii. Pomohou jí v tom dotační peníze.

Podoba nového parčíku v centru Horní Lomné. Vizuál: obec

Obec se 380 obyvateli, která hospodaří s rozpočtem nějakých 10 milionů, bude investovat zhruba 37 milionů korun.

„Ovšem zatím nepočítáme, že budeme žádat o úvěr. Prostě se vše sešlo a díky dotačním penězům se můžeme pustit do stavby části cyklostezky, domovních čistíren odpadních vod a popřípadě začít stavbu parčíku v místech pod hotelem U Studánky,“ vypočetl starosta Horní Lomné Kamil Kawulok, podle kterého jsou v plánu i další investice, ovšem zmíněné tři berou v obci jako klíčové.

Na prvním místě je bezesporu cyklostezka, která čeká na napojení na katastru Dolní a Horní Lomné. „Postavíme dvoukilometrový úsek po lokalitu Havraň. Kvůli nevyzpytatelným zimám u nás v horách se do samotné stavby chceme pustit na jaře, až to počasí umožní,“ nastínil starosta. Při stavbě bude brán zřetel i na ochranu životního prostředí, protože obec leží v CHKO Beskydy. Proto most a opěrnou zeď budou stavaři dělat až v létě, aby se ryby v potoce mohly vytřít.

„V druhé polovině příštího roku by se na nový úsek mohli vydat cyklisté. Stavba je vyčíslena na 19 milionů korun a těší nás dotace ve výši 85 procent z uznatelných nákladů ve výši 11,9 milionu korun,“ vypočetl starosta.

Další zprávy z regionu