Horská služba: lidé se neumí vybavit na hory

Horská služba Beskydy upozorňuje všechny návštěvníky hor, aby se na své túry či vycházky pořádně vybavili. V posledních dnech totiž neustále řešili horští záchranáři nedostatečně oblečené turisty.

Pokud si lidé chtějí užít sport na horách bez zásahu horské služby, musí se umět dobře obléknout. Foto: TK

„Podle všeho to vypadá, že v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné. Je nezbytně nutné, aby sebou do hor vzali i rozum,“ řekl k víkendovým nehodám náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Dodal, že v současných podmínkách by se rozhodně nikdo neměl pouštět mimo značené cesty a raději ani na ty značené.

Například v neděli vyrazil pár ve středním věku na Lysou horu. Z neznámých důvodů se ale asi kilometr před cílem rozhodl výstup přerušit a vrátit se. Na cestě dolů ale sešli z cesty a ztratili se.

„Naštěstí měli zapnuté mobilní sledování polohy, takže jsme je nakonec dokázali lokalizovat. Ale i naše technika měla co dělat, abychom se k nim dostali, místy jsme zapadali do hlubokého sněhu i se čtyřkolkami,“ doplnil horský záchranář Pavel Masopust.

Záchranáři na místě zjistili, že muž a žena jsou zcela nedostatečně oblečení a obutí. Muž měl místo kvalitních kalhot na túru jen tepláky a žena měla na nohou dokonce obyčejné tenisky. Oba byli totálně vyčerpaní, podchlazení a už pomalu vzdávali boj o život.

Podobný zásahů má za sebou Horská služba v Beskydech za uplynulý víkend několik.

Další zprávy z regionu