Horští záchranáři pomáhali za tmy zapadlým turistům

Krušné chvíle zažili turisté na hřebenovce pod Javorovým. Uvízli v závějích hlubokého sněhu a nebylo v jejich silách dostat se z hor domů. Pomoci jim musela horská služba.

Horští záchranáři pomáhali turistům za tmy. I oni měli se závějemi sněhu problémy. Foto: HSB

Ve čtvrtek kolem dvacáté hodiny dostali horští záchranáři ze stanice na Javorovém z dispečinku linky 112 hlášení, že v hřebenové partii Velkého Javorového uvízli tři turisté s dvěma psy. „Neměli jsme naštěstí problém s pátráním, věděli přesně, kde jsou, ale už cesta k nim byla velice náročná. Vyjeli jsme na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale závěrečný úsek jsme museli kvůli hlubokému sběhu zdolávat na skialpech,“ popsal situaci zasahující člen horské služby Marcel Svoboda.

Turisté byli vyčerpaní a hladoví, i jejich psi byli nervózní a poněkud útoční. „Jinak ale musíme poznamenat, že na rozdíl od jiných nebyli špatně oblečeni, neměli ale čelovky, nebo jinou svítilnu a přicházela tma,“ pokračoval horský záchranář.

Jak dále řekl, turisté se nebyli schopni dostat dál, po pás se totiž brodili sněhem a nepomohlo jim ani turistické značení na stromech, které bylo zakryté sněhem. „Museli jsme proto celou skupinu naší technikou vyprostit ze sněhu, a následně jsme je převezli až do obce Řeky k jejich zaparkovanému autu,“ doplnil Marcel Svoboda.

Výjezd v podstatě jako přes kopírák pak zažili i horští záchranáři ve Frýdlantu nad Ostravicí. „V osm nás kontaktoval mladý pár, který uvízl během túry z vrcholu Smrku do Podolánek. Správně vyhodnotili situaci poté, kdy přibližně dva kilometry šli celkem tři hodiny. I oni měli dobré vybavení, a především zkušenosti, takže se nesnažili jít až do úplného vyčerpání,“ řekl k tomuto zásahu člen Horské služby Beskydy Jaroslav Pavlica.

Sněhová situace v Beskydech je ovšem natolik vážná, že i členům horské služby nejdřív na sněžném skútru a terénní čtyřkolce a poté i na lyžích trvalo asi dvě hodiny, než se k turistům dostali. „I zde se turisté pohybovali doslova po pás ve sněhu. A terén je nyní tak obtížný, že jsme se je dvě další hodiny snažili dostat zpět k jejich vozidlu. To se nám povedlo až v jednu v noci,“ doplnil Jaroslav Pavlica.

Tyto dva případy nejsou v současné době v Beskydech ojedinělé. Horská služba k tomu očekává během nadcházejícího víkendu velký nápor návštěvníků.

„Samozřejmě chápu snahu dostat se vzhledem k situaci s covidem z města do přírody. Jenže je vždy nutné pečlivě túry plánovat a zjistit si informace o aktuálním stavu sněhové pokrývky. Ani značené cesty nejsou nyní průchodné, takže pěší skutečně velmi riskují,“ varoval návštěvníky pohoří náčelník Horské služby Beskydy Radan Jaškovský. Dodal, že stejně tak by turisté měli výlety plánovat s ohledem na vlastní síly a schopnosti.

Další zprávy z regionu